Com revertir el relat

Fa anys que em dedico a la docència universitària en l’àrea de la comunicació, especialment de la comunicació política, primer a la Universitat Abat Oliba, i des de fa tres anys, al Departament de Periodisme de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB. Vaig seguir en el seu dia la primera campanya de Obama (“Yes, we can”) minut a minut, de manera apassionada, i recordo que els meus alumnes també es van acabar encomanant d’aquesta passió en ser testimonis de la primera campanya global 2.0 de la història. Un ús brillant de les xarxes, no només per comunicar, sinó també per recaptar fons per sufragar la campanya, i un excel·lent candidat (Obama és encara un dels millors comunicadors del món polític contemporani), els hi van permetre guanyar les primàries contra Hillary Clinton (que partia com a favorita) i el triomf demòcrata a les eleccions. Barack Obama es va convertir en el primer president negre en arribar a la Casa Blanca. Va guanyar la batalla de la comunicació i va dominar el relat.

Fa 15 dies algunes enquestes situaven Pedro Sánchez i el PSOE en quarta posició en vot popular en unes eleccions generals. Estic convençut que si es publiquen enquestes dintre d’uns dies, la situació haurà canviat notablement.

El motiu? Una sentència judicial, una moció de censura, la caiguda del govern del PP i la magnífica gestió en la selecció i comunicació del nou govern del PSOE en aquests darrers dies.

Ja és conegut que una part del mèrit d’aquesta inversió tan fulgurant del relat és responsabilitat d’un personatge anomenat Iván Redondo, un professional de la consultoria política que havia treballat pel Partit Popular i que ara treballa colze a colze amb Pedro Sánchez (l’acaba de nomenar el seu director de gabinet). Seguint l’estela d’Obama en el seu dia, han captat la importància de liderar un relat en positiu.

Des de l’agència “The war room” (un nom que ens remet a un documental de 1993 sobre la campanya de Bill Clinton), Redondo ha dissenyat una estratègia impecable de comunicació pionera a tot l’Estat. Gota a gota, hora a hora, dia a dia, ha anat facilitant informació sobre els nous membres del Govern a partir de diverses variables d’impacte molt positiu en els mitjans i en la ciutadania: moltes dones (Sánchez ha trencat el concepte de paritat per convertir el seu executiu amb el més femení de tot Europa), currículums a prova de qualsevol test d’idoneïtat o possibilitat de frau, ecologia, europeisme, experiència, popularitat (un astronauta!), eficàcia, nul·la fidelitat a l’aparell històric del partit i fins i tot un toc de frivolitat (el cas de Màxim Huerta) que, lluny de convertir-se en un problema, té l’avantatge d’arribar a determinat públic desinteressat per la política i genera la sensació de que segur que només pot millorar en el futur.

Fins i tot un detall que en plena crisi hauria estat molt criticat (passar de 14 a 17 carteres amb el que implica d’augment de la despesa pública i del nombre de càrrecs de confiança), es pot justificar ara per raons derivades de l’atenció a determinats col·lectius o programes i per la presència d’una majoria de dones.

Veurem quan dura el miratge, si és que és un miratge, o si realment implica també un canvi profund en la manera de fer política i no són només gestos de cara a la galeria que xocaran amb la dificultat de disposar d’una minoria tan exigua en el Congrés.

De moment el que tenim, i es pot constatar fàcilment al carrer i a les xarxes, és una sensació plàcida i alliberadora d’haver canviat un govern desgastat per la corrupció, amb baralles internes i un líder caducat per la seva manera tan peculiar d’exercir el lideratge des de la inacció, per cares noves, aire fresc, i bones vibracions.

És com si, una mica més tard del compte, haguéssim passat del segle XX al XXI en només una setmana.

Que duri, que no serà fàcil.

Josep Manuel Silva Alcalde
Advocat i periodista
Professor de Periodisme UAB
.

2 comentaris a “Com revertir el relat”

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top