Cuní diu adéu a TV3

Josep Cuní

La Vanguardia publica avui el que era ja una notícia coneguda entre els professionals del món periodístic a Catalunya: el fixatge de Josep Cuní pel Grup Godó, com a director dels serveis informatius de 8TV i presentador d’un magazine d’actualitat a la tarda-nit de la emissora privada catalana a partir del setembre. Cuní marxa de la televisió pública de Catalunya després de 7 anys com a líder d’audiència a la seva franja amb Els matins. Segons informa El Periódico, Ariadna Oltra, actualment al davant del TN vespre amb Ramon Pellicer, serà la seva substituta a TV3.

Sens dubte és una aposta valenta i arriscada del Grup Godó per fer sortir la seva televisió d’una relativa marginalitat en les audiències i de convertir-la, com han fet amb RAC 1, en la cadena de referència en català, especialment en l’àmbit de la informació, que fins ara tenien una mica abandonat. 8TV havia apostat per una programació basada en l’entreteniment (Aruscitys amb l’Alfons Arús era el seu referent principal) i  les pel·lícules de baix cost. Ara volen donar el salt cap a les grans audiències, la qual cosa implica una gran inversió de recursos, fet d’agrair en moments de crisi, i és també una decisió agosarada per part de Josep Cuní, un dels millors professionals que ha donat el periodisme a Catalunya. És clar que Cuní ha canviat d’empresa moltes vegades. Quan jo era un jove estudiant universitari, apassionat pel món de la comunicació, em vaig enganxar a un programa nocturn de Ràdio Barcelona, crec que es deia “Solos en la madrugada”, a principis dels 80 i que em va deixar sense dormir durant uns quants mesos. Era un programa amb un plantejament senzill, la gent trucava per fer preguntes d’interès i Cuní buscava els responsables institucionals per donar la resposta oportuna. En realitat va ser la gènesi de “La nit dels ignorants” que va presentar el seu germà, Carles, a Catalunya Ràdio anys després i que encara continua en antena. Recordo un detall del Josep Cuní d’aquella època, i és que el programa era en castellà (eren altres temps!) però ell contestava en català quan aquesta era la llengua de l’oient i la seva dicció en tots dos idiomes era perfecta. Ja en aquell període es va fer famós per les seves frases llargues i recargolades que tan bé han imitat els guionistes de Polònia. El mestre Cuní va començar a Ràdio Joventut, com tants d’altres, i després de 8 anys a la SER va passar per Catalunya Ràdio, la Com, Ona Catalana, fins arribar a TV3 ,sempre a la recerca de nous reptes. Per cert, fa dos o tres anys va estar a punt de fitxar per TVE per encarregar-se dels matins, però al final no va ser possible l’acord.

Dos detalls per acabar:

–          Suposo que amb la seva marxa al Grup Godò a partir del setembre es deixarà de fer la gal·la del Català de l’Any que propulsava El Periòdico i retransmetia TV3 en directe. Mai he entès per quin motiu la cadena pública catalana s’havia implicat tan a fons amb un mitjà privat com el diari del grup Z.

–          Tenint en compte que la Rahola fa temps que ja figura en la nòmina de La Vanguardia com a columnista diària, algú dubta que a partir del setembre la tindrem al costat del Cuní a 8TV?

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt