Compte enrere —
Aquesta nit ha començat la campanya electoral. Una campanya atípica. No recordo unes eleccions espanyoles on les enquestes marquin una distància tan gran entre els dos principals partits. I quan és així, el marge per l’error és molt petit, els miracles en política no són gaire freqüents. O sigui, que arribats a aquest punt, els partits han d’afrontar les eleccions amb una estratègia molt diferent a l’habitual. Ja no es tracta de guanyar o perdre, sinó de quin serà el marge de la victòria o de la derrota. Això no vol dir que no calgui campanya. El resultat és molt important pel país i els reptes que haurà d’afrontar el nou govern vindran determinats en part pel veredicte de les urnes. Ha de ser una campanya diferent per a tots els partits. I en cap cas resultarà fàcil encertar amb la millor línia a seguir. No ho és pel PP, que necessitaria una “no-campanya” però no la tindrà. Ha de dir alguna cosa, i aquest és el seu marge per l’error, en el que digui. Rajoy no pot passejar-se per tot Espanya durant dues setmanes esperant que arribi el dia 20 sense dir res. I a més, hi ha un debat, on podria perdre 10 o 12 diputats si surt clarament derrotat per Rubalcaba. I el candidat socialista encara ho té més complicat. La campanya explicativa que va iniciar no li serveix, necessita provocar, despertar al seu electorat adormit en els braços de l’INEM. La crisi participa activament en campanya com el seu adversari principal. No lluita contra el PP, lluita contra la obra del seu govern, de la qual no pot escapar. I si, com sembla ara, accepta la derrota des del inici, i opta per fer una campanya pensant més en la Secretaria General del PSOE que en el govern de l’Estat, s’arrisca a perdre vots en favor de les alternatives d’esquerra com IU, UPyD i Equo. Tot i que aquests partits tampoc ho tenen fàcil, per culpa d’una llei electoral que enviarà directament molts dels seus vots a les escombraries, especialment en les circumscripcions més petites. I els partits nacionalistes han de lluitar contra el corrent bipartidista que sempre acompanya les eleccions generals i que el Cara a Cara escenifica perfectament.
A Catalunya, les coses són una mica diferents. Hi ha més opcions, més variables i més suspense. Sembla que, malgrat la gran pèrdua de vots, el PSC tornarà a guanyar les eleccions. Potser serà la única comunitat on guanyin els socialistes. El segon lloc està més disputat. El PP aspira a superar CiU i per això Rajoy ha començat la campanya a Catalunya. Però Duran, que continua sent el polític més valorat a Catalunya i a Espanya, es deixarà la pell per mantenir la plata.
I potser a Catalunya és l’únic lloc on els socialistes poden fer una campanya diferent. Algú ha dit que la crisi ha acabat amb la possibilitat de fer una campanya basada en el relat, el la història personal del candidat. Doncs veient aquest vídeo de la Carme Chacón ningú no ho diria…
“Storytelling“
Basant-me una mica en el comentari que hem fet avui a classe amb l’article de José Luis Darder a el Mundo parlaré del storytelling que sembla cada vegada més oblidat.
Des del “I have a dream“ del Martin Luter King, passant pels polítics més importants com Nixon, Clinton o Obama a Estats Units fins arribar a Europa els asesors polítics han cregut necessari que els candidats mostressin la part més humana i propera per apropar-se als ciutadans i això va fer que prosperessin aquest tipus de videos, per conèixer millor al candidat. I funcionava. Actualment ens agarada saber del candidat, però el que vol la gent és trobar millores a situacions específiques (educació, sanitat, economia i societat), per tant per molt que ens agradi un més que l’altre si aquest no ens proposa solucions no és factible que sigui el nostre representant.
És per això que en els últims anys no n’hem vist massa d’aquestes històries. Però de sobte, ara, quan la gent ja està cansada de lluites constants entre els dos grans partits i de publicitat negativa, els asesors polítics de Carme Chacón han pensat que com que ella gaudeix d’aquesta tranquilitat de no representar al colectiu espanyol i a Catalunya la gent l’admira bastant probar de nou a recuperar l’esperit americà del “storytelling“ i per això han llençat aquest video.
A mi, personalment, m’agrada. Al cap i a la fí hem de saber que els polítics per si sols no resolen cap problema, tenen un equip molt gran darrera de persones que els ajuden i fan diferents tasques en funció de la categoria, els candidats son els que donen la cara del país, per tant que millor que coneixe’l a fons i que ens causi una bona impressió, no?
Personalment, la Carme Chacón hem transmet confiança. Es veu una dona tranquil·la, però a la vegada lluitadora i aquesta imatge és molt bona perquè dona la sensació de què la paraula rendir-se no hi és al seu diccionari. Això si està clar que aquest vídeo es un storytelling en tota regla, es a dir, des de la presencia dels familiars i les amigues fins la tendresa de dir-li al seu avi que graves en un casset tot allò què penses. Són coses que et toquen la fibra emocional.
Pot ser alguns dirien i perquè si el Sr. Rubalcaba, si ell transmet aquesta mateixa imatge, i ha fet molts vídeos intentant anar pel camí emotiu, perquè a ell no li està funcionant? A veure jo a aquí tinc una opinió molt personal, és a dir, tu pots explicar una història molt bonica (sigui ficció-realitat) però la gent sap i detecta que quan el candidat explica això és pel simple fet d’emfatitzar en allò que la gent ja hi pensa d’ell. En el cas de Rubalcaba, és un home que transmet sensibilitat i debilitat per afrontar un govern i això no ho pot reforçar amb un vídeo que encara el faci ser més tendre. En canvi, la Chacón ho ha fet molt bé amb aquest storytelling perquè una persona que transmet serietat, treballadora, sense temps, que va de bòlit, tot aquests adjectius bons o no tan bons els reflexa de forma emotiva i juga amb els factos emocional per tal de donar a conèixer com es la verdadera “Carme Chacón” una senyora molt empàtica i social.
Per últim vull destacar que les històries “storytelling”, he dit abans que són coses de la realitat-ficció i més diria de la ficció, es que si en aquest vídeo ens estas venent una imatge de la vida de la Chacón, no pots posar-li uns pantalons vermells i una samarreta blanca (colors socialistes). Això diu molt dels assessors què hi ha darrera i de què aquest vídeo mil·límetre a mil·límetre esta pensat, estudiat i analitzat. Per tant, estem disposats a creure en la ficció? Ho haurem de fer, però sent conscients i analitzant sempre a veure qui explica la història més irreal possible.
Funciona, estos videos emotivos funcionan, te provocan la sensación de cuando sales del cine después de una gran película, y es que no me extraña porque también es esta una película. Desgraciadamente este video no se ha colgado ahora por ilusión de la familia o porque quiere dar a conocer la historia de su abuelo.
Lo ponen ahora porque es el momento de hacer reaccionar a los socialistas catalanes y conseguir su voto. En mi opinión lo consigue y estoy segura que obtendrá un buen resultado en las elecciones.
Quiero contestar a una cuestión que plantea mi compañera. Con Rubalcaba no funcionan estas historias porque Carme ha sabido callar , salir a la luz y ser prudente en sus intervenciones anteriores. Rubalcaba no, y seguro que podrían elaborar una historia incluso más sorprendente de la que acabamos de ver pero la gente no sería tan inocente y le vería la doble intencionalidad que tiene.
La campaña electoral ha comenzado y hemos empezado a ver eslóganes, vídeos, etc. que más que presentar las propuestas económicas, políticas o sociales punto por punto, para optar por una oposición o por otra ofrecen unas imágenes idílicas difíciles de relacionar con la situación económica que está padeciendo la mayoría de los ciudadanos y ciudadanas del Estado español.
Vivimos en una sociedad visual y los asesores de imagen se centran en realizar trabajos que impacten a primera vista, porque saben que los votantes ni tienen tiempo, ni se creen las promesas de los programas electorales.
Es el caso de la candidata del PSC la señora Chacón que nos presenta a su familia. Es posible que las conversaciones reflejen la realidad familiar, y que nos acerque más a la personalidad de la candidata creando empatía. No obstante, una familia en crisis no le es agradable ver la estabilidad emocional de una persona que no tiene los problemas diarios que preocupan a 5 millones de parados.
Esperemos que el debate, cara a cara, de los dos partidos mayoritarios presente propuestas para solucionar en el estado actual de la sociedad española.
Ha començat una campanya electoral atípica, ja que mai a la història haviem viscut un desnivell tan pronunciat entre un partit i la oposició. No obstant, tot i la facilitat, (dic facilitat perquè jo crec que Rajoy ha tingut la precampanya i té la campanya política molt fàcil) de Rajoy, i la dificultat de Rubalcaba, hi ha espai per vídeos com aquests.
No sóc molt partidària d’aquests vídeos, com he comentat a l’anàlisi, però, sí que agraden. Serveixen per acostar més el polític al ciutadà. Serveixen perquè t’enadonis de que ells també són persones, que tenen mare, avi o germana i que també beuen coca-cola, com tú i com jo.
Però, no obstant, penso que tenen poc efecte aquests vídeos ja. La gent està cansada dels polítics, la gent vol respostes, vol actuacions, vol sortir de la crisi i trobar treball.
Tot i que m’ha agradat la reflexió que es veu de Carme Chacón, i he pogut obvservar com ha quedat un vídeo molt humà, tobro que és una mica fals en els temps que corren. Fer veure que ets la família feliç, que vas estudiar amb beca, que només tens una coca-cola a casa….la veritat és que cansa. Avui en dia ja hem viscut massa com perquè ens mostrin que els polítics són persones. Això ja ho sabem. Llavors, crec que serà positiu per la Carme Chacón, però ni molt menys decisiu.
Per fi novetats! Prou ja d’espots electorals dominats per les ideologies i plens de promeses falses. Considero que davant de vídeos com aquest els espots dels populars i socialistes queden anul·lats per una instància que els supera. El storytelling és una perfecta “arma” de distracció que, lluny de la “ficció” de la que estem acostumats durant les campanyes electorals, mostra una manera de simular, convèncer i mobilitzar l’opinió pública. El storytelling és molt més eficaç que la simple propaganda política ja que, sense necessitat de canviar la manera de pensar de la ciutadania, el storytelling precedeix a la realitat dels polítics, dona sentit a les coses, fa comprendre el món i als polítics, obre nous horitzons… La gent està cansada de propostes, promeses, crisi, atur… Volem polítics humans amb reflexions humanes. Avui en dia és més rellevant la raó d’escoltar a l’altre que formar-nos coneixements a partir d’opinions infundades.
PD: Me abuuuuurrrooo amb el Rajoy al debat…
“Es nueva arma de distracción masiva”.
Como dijo Christian Salmon, autor del libro Storytelling, en una entrevista , “Todo este fenómeno se da tanto en la esfera pública como en las empresas. Éstas dependen menos de los resultados obtenidos que de la percepción que tienen sus socios, la opinión pública o los accionistas. Una caída en las encuestas es tan grave como un crash bursátil. El aspecto cosmético está por encima de la coherencia de un proyecto, y la belleza o apariencia de los hombres y de las instituciones protagonistas se han convertido en sinónimo de flexibilización, de adaptación. Es la inexorable decadencia de la política, que obliga a los gobernantes a sincronizar lo íntimo y el prime time.”
El storytelling en política poco a poco va cogiendo mas importancia mas protagonismo, que como he comentado con el articulo que debíamos leer en clase, es un aspecto que en USA esta completamente desarrollado y aceptado por la política y la sociedad. (fue uno de los pilares de la campaña de Obama)
Es simplemente el sentimiento que se tiene de la política en los diferentes países.
En España, como hemos comentado tantísimas veces en las clases y en los pasados posts, no existe este sentimiento, y en este caso me parece una muy buena herramienta a poner en marcha y utilizar para, a estas alturas, conseguir algunos votos.
D’una banda, crec que l’storytelling no és l’arma més eficaç en un moment com aquest, on el que busca la gent són respostes clares i missatges directes sobre com acabar amb les xifres de l’atur actuals o amb la inseguretat d’algunes zones; de l’altra, cal dir que es tracta d’un audiovisual molt convincent. És probable que aquesta manera de vendre un polític, ideada per destacar sobre la resta d’adversaris, cobri encara més força quan els contricants no generen cap mena d’entusiasme. Trobo que això és el que pot passar a Catalunya i amb Carme Chacón. En aquest context i amb la patata calenta dels grans problemes socials i laborals a la teulada del PSOE, l’estratègia del PSC no em sembla gens desacertada.
Despues del cara a cara que acabamos de vivir creo que, como ya predecían las enquestas, la distancia entre los dos grandes partidos no puede ser más grande. Como bien dice el post, un milagro en política a estas alturas es casi imposible.
Sin embargo, tenemos que destacar el papel que está llevando a cabo la candidata al PSC, Carme Chacón. La candidata ha querido mantenerse neutral durante la etapa de precampaña, como ya se comentaba en el anterior post por sus intereses en Catalunya. Ahora empieza a hablar y lo está haciendo bastante bien en mi opinión. A diferencia del Sr. Rubalcaba que ha dado una imagen agresiva y unas propuestas poco claras, Chacón utiliza otro tipo de campaña: la del storytelling.
Como deciamos en la anterior clase de Comunicación y Propaganda Política, y haciendo referencia al artículo de José Luis Darder en el Mundo, parece que el storytelling se estaba pasando de moda. Ninguno de los dos candidatos de los partidos mayoritarios lo han utilizado esta vez, pero la candidata para el PSC sí lo ha hecho. Quizás sea más viable en su situación, en la que vemos una clara intención de voto en Catalunya. Sea como sea, creo que el storytelling sí funciona. Nos aporta una imagen cercana, emotiva y humana de Carme Chacón. Quizás se pueda tachar de que hay un tanto de ficción en la historia, que es demasiado “bonita”, pero tal como esta la situación económica actual creo que es mucho más efectivo que hablar de propuestas y promesas de las cuales la sociedad ya no se cree nada.
Si los políticos no nos pueden ofrecer respuestas al menos que nos muestren que son personas como nosotros, que han nacido con una serie de valores, que han tenido sus grandes o pequeñas dificultades y que tienen unos ideales en la vida y quieren hacerlos cumplir.
Lo mejor del vídeo de Carme Chacón es la gente que habla de ella, porque al fin y al cabo los políticos siempre hablan de ellos y ver a alguien que conoce a la persona te transmite más confianza. El vídeo funciona y quizá funcione para los votantes del PSC porque como hemos dicho en clase algunas veces ahora se juega con las emociones.
El PSC en las elecciones generales lo tiene fácil y es que Carme Chacón posiblemente gane en Cataluña. Debemos premiar estas iniciativas que dan un aire freso a esta campaña, pero sin aprovecharse de ello. Chacón demuestra en el vídeo que es una mujer, a mi entender, luchadora y trabajadora; ya que si el Partido Socialista va a quedar mal a nivel nacional, aquí ella está trabajando para que los votantes se dirijan a las urnas y le voten.
Pienso que el storytelling está bien como vídeo para cambiar de aires, para acercar un personaje pero tampoco se puede basar una campaña en eso. Por lo tanto, en los próximos vídeos deberá proponer alguna iniciativa, porque ver la vida de una persona es bonito, pero para entretener.
Sinceramente me da igual si Carme Chacón es una buena madre. esposa, nieta o si es más de izquierdas o socialista que ningún otro catalán, me interesa si es buena política o no, si ha tomado las decisiones correctas al frente del ministerio de defensa o no. Entiendo que a la gente le pueda gustar este tipo de videos pero sinceramente creo que poca gente ajena al mundo de la política se detenga y vea el video entero.
En esta campaña tiene pinta de que se impondrán los mensajes simples y concretos y en ese sentido el PP lleva bastante ventaja respecto al PSOE.
Si bé es cert que la distancia entre un partit i un altre sembla ser inassolible, és un fet. No per aquesta raó, en Rajoy ha d’amagar les cartes, perquè d’aquesta manera els indecisos es queden a casa sense anar a votar per no saber les veritats. Però la gent hauria de donar-se compte que és una falta de respecte el que exerceix el PP que no és ni més ni menys, que amagar les propostes previstes per la propera legislatura.
En quan a Catalunya, és una contradicció enorme, perquè no és normal que el PP es situï a una tercera força política i amb perspectiva de ser la segona, quan segons les enquestes diuen que un 45% (aprox) de la població catalana votaria al “sí” a la independència. Hi ha alguna que no encaixa. Per tant, és un dèficit de les enquestes o de la mateixa societat catalana. Dit d’una altra manera, sembla ser, que un gran sector d’aquest votants a la independència, voten al PP. No hi ha per on agafar-ho.
I per últim, Carme Chacón, segurament, guanyarà aquestes eleccions a nivell autonòmic i a nivell personal. Considero que el vídeo es mostra tal i com és. Evidentment darrera hi ha uns assessors, i ha estat estudiat. Però es veu tal i com s’ha mostrat en els darrers anys a la política, i això es veurà reflectit positivament el 20-N, i a les properes eleccions.
Estoy totalmente de acuerdo con Marta, “los cuentos bonitos” claro que están bien, pero sólo para entretener . Aún así, dentro de lo que cabe, el cuento de la señora Chacón puede llegar a ser a nivel de comunicación mucho más eficaz y profesional respecto a los que se han podido ver de Rubalcaba. Como cuento es inmejorable.
Sin embargo, ahora estamos viviendo una dura crisis económica y creo que es cuando más necesita saber la ciudadanía las nuevas medidas que se van a llevar a cabo, las intenciones, posibilidades…..Si el programa se comunica de una forma adecuada, ya se puede reflejar en la comunicación del mensaje esa seriedad, seguridad o esfuerzo por parte del partido que se quiere transmitir a través de la técnica del storytelling.
Ayer por la noche, fue el debate entre Rajoy y Rubalcaba. Para mí, ha nacido una estrella de la televisión a nivel de comunicación aunque me cueste admitirlo, y es el señor Rajoy. El señor Rubalcaba me ha dado la sensación de que era un simple entrevistador, mientras que el señor Rajoy de futuro Presidente.
Pienso que este debate ha tenido una relación con los “cuentos bonitos” que he comentado. Este debate ha sido un cuento más. La comunicación que han llevado a cabo no ha sido fiel ni natural. Rubalcaba iba directo a querer dar caña y gritar. Y qué decir a la hora de nombrar el señor Rajoy a Rubalcaba en dos ocasiones del debate “sin querer” como señor Rodríguez….Lo tenía todo estudiado, pero en esto consiste la comunicación política en España, en la preparación tanto de un lenguaje verbal como no verbal para intentar dar una imagen al ciudadano positiva hacia ellos y que por otros medios, así como democráticos, justos, naturales o sin malicia no se sienten capaces de conseguirla.
El storytelling es una de las mejores bazas con las que juega un político a la hora de trabajar su imagen y acercarse, además, al electorado. No obstante, en los tiempos que correr no creo (al igual que Gerard) que sea la mejor arma. Me explico: la sociedad está crispada, la economía muy enferma, tenemos 5 millones de parados (según las cifras públicas, de las cuales dudo. No son lo mismo 5 millones de parados que 3 millones de personas trabajando sin papeles más 2 millones de parados reales o viceversa), la educación por los suelos y los sueldos aún más por debajo. No estamos pues, en nuestros mejores tiempos como país. De ahí que, aunque sí me gusta el vídeo, debo criticarlo ya que esto no es cuestión de gustos sino de efectos.
No creo que un vídeo de este tipo sea lo que necesita la sociedad española. ¿Por qué? Muy fácil, ya lo han comentado mis compañeros. No puede ser que, con la mala situación que están viviendo un gran porcentaje de familias, se difundan piezas como la de Carme Chacón en la que: su vida es una maravilla, su familia es encantadora y todos son felicísimos. No. Me niego, porque la situación actual no es esa, quitado de casos personales. Se debe generalizar y así crear empatía. Trabajar en función de la realidad de la mayoría para buscar soluciones efectivas. Me parece magnífico, el vídeo, para tiempos de bonanza en el que el storytelling marca la diferencia y acerca al político a su público. Lo humaniza. El electorado es incluso capaz de identificarse con él. Es ahí donde sí funciona realmente. Ahora, me parece arriesgado. Creo que la mayoría de las familias españolas hubieran preferido un mensaje claro, directo y sencillo explicando cómo se puede solucionar “la papeleta” que tiene nuestro país, cuáles son los posibles caminos a seguir o, incluso, grabar una pieza en la que se inste a los españoles a formar parte del cambio. Es decir, hacerlos partícipes. Permitiendo que los que integran la sociedad formen parte del proceso de mejora de su país. Sería muy efectivo, aunque las determinaciones las tome un grupo reducido de mandatarios del Gobierno, que la gente de la calle pudiera dar su opinión. A fin de cuentas, nosotros somos los protagonistas. Para lo bueno y para lo malo es nuestra sociedad, nuestro país. Si se hunde el barco, nos hundimos todos.
Este video, además de reflejar la historia de Chacón, lo que hace es explicar lo que es verdaderamente un socialista. Creo que el video vende y acerca la candidata a los votantes catalanes. Es una manera acertada de reclamar la atención de los socialistas de Catalunya y de “emblandecer” sus emociones, dejando de la lado los típicos spots que, incluso, te hacen pasar vergüenza ajena.
Sé o, al menos, pienso que Carme Chacón es una muy buena candidata, me transmite fuerza y seguridad, que sabe lo que quiere. Debido al futuro tan previsto que se nos presenta, creo que la catalana puede llegar a ser, dentro de un tiempo, una perfecta candidata al PSOE a nivel nacional. Una presidenta del Gobierno que opino que nos hace falta. La política también es cosa de mujeres y, hasta que me desmuestre lo contrario, creo que ella lo vale.
Al ver este video enfatizo de nuevo mi comentario anterior: Carme Chacón es el futuro del Partido Socialista.
El video o especie de Storytelling que han hecho con su imagen hace que la sociedad la conozca de una manera más cercana, es decir, que además de verla como ministra de defensa y futura líder de su partido la vean como persona, como madre, hija, hermana y amiga. Convierten a la ministra de defensa en una persona humana, una mujer corriente lo que hace que la sociedad al ver esto la vea más próxima y por lo tanto confien en dejar España en sus manos, puesto que si comparte las mismas inquietudes diarias que preocupan al pueblo tendrá las mismas ganas y fuerzas que la sociedad para poder encontrar soluciones.
Por otro lado, el hecho de que en el video aparezcan personas de su vínculo familiar hablando de ella, ayuda a sensibilizar a la gente y de alguna forma meterlas también dentro del papel y hacerlas partícipes de la vida de esta mujer de izquierdas.
Pienso que es un buen video, pero que tanto el video como sus declaraciones de “yo lo hubiese hecho mejor” no deberían haber salido hasta después de los resultados del 20 N, ya que con esto le está quitando más fuerzas aún a su compañero Rubalcaba que actualmente esta luchando por conseguir “algo” que no sea muy desastroso en las próximas elecciones.
Com ja es va comentar en la última classe la tècnica de l’storytelling ha perdut força en aquests moment de campanya camí a les eleccions del 20 N. Vídeos com el de la Carme Chacón pot ser que siguin molt emotius per alguna gent però crec que no tenen el poder necessari per aconseguir tots els vots desitjats. Ara mateix, en un procés de campanya la gent vol propostes reals, missatges clars, concrets i precisos, i el que no vol és més promeses que després són incapasos de complir. Possiblement, l’storytelling sigui la millor forma de vendre la imatge d’un polític de cara els vots perquè ensenya la imatge més humana del polític. Però, no és la millor forma de convèncer els votants pel simple fet de mostrar com és un dia d’un candidat d’un partit polític.
Me parece muy buena la campaña que han hecho con Carme Chacón, como explicaba en la práctica que hicimos el pasado día de clase, comenté que consideraba importante el hecho de conocer a los futuros políticos sin dejar de dejar claro las propuestas que van a hacer en su gobierno.
El storytelling, a pesar de que ya no está de moda, creo que en este caso ha hecho muy bien para la candidata del PSOE a futuras elecciones. Es una gran forma de humanizar y simpatizar al personaje para conseguir que la gente la vea de otra forma.
No obstante, considero que este tipo de acciones deben realizarse durante la pre-campaña, no ahora en la campaña, que ya no toca. Es sencillo, primero conoces quién es y luego conoces qué va a hacer y entonces decides. Nadie debería dejar que un desconocido entre en casa, no debería ser distinto hablando de políticos.