Diari de precampanya (1)

Publicitat negativa —

 

Ja fa dies que circulen per Internet espots electorals dels partits polítics que lluitaran el 20-N per obtenir un bon resultat. La xarxa permet fer publicitat sense límit, i és molt barata, només cal penjar-ho al Youtube, o als webs dels candidats i a partir d’aquí fer-los circular. Quan una força política penja un vídeo, les reaccions dels adversaris no es fan esperar. Avui porto un exemple de la lluita PP-PSOE que no té fronteres.

En aquest cas l’espot inicial és de Rubalcaba, un anunci simple, com tots els que han aparegut fins ara, basat en un eslògan també molt senzill: “Rubalcaba, SÍ”.  No s’han partit les banyes els publicistes per vendre el seu producte, per persuadir els seus potencials electors. Quatre promeses banals, les virtuts del candidat, música i optimisme “naïf” per combatre la crisi. Per cert, a mi la veu en “off” em recorda la Carme Chacon, no us sembla la seva veu?

 

Doncs bé, el PP, a través de les Noves Generacions (les joventuts populars) van reaccionar amb el següent espot, consistent en desacreditar Rubalcaba a partir del seu eslògan. No ho fa directament el partit “gran”, ni molt menys Rajoy (a qui no interessa el combat directe amb Rubalcaba, ateses les dades favorables de les enquestes), sinó les joventuts del PP. Ja comencen a ser un clàssic de les campanyes els vídeos de les joventuts dels partits. Es tracta d’apostes més agosarades, normalment publicitat negativa pura i dura, anuncis fets amb molt pocs recursos i poca imaginació, però amb molta capacitat d’arribar a públics amplis, normalment també joves, i de crear polèmica mitjançant el seu contingut provocatiu. I els partits sempre els hi queda el recurs de dir allò de que “són coses dels joves”… Jutgeu vosaltres mateixos…

6 comentaris a “Diari de precampanya (1)”

  1. Dayana García Blas

    Tal i com es pot veure als vídeos la lluita entre populars i socialistes és clara, però la meva pregunta és la següent: Per quin motiu els assessors de comunicació del partit socialista continuen venent la imatge “senzilla i de tendresa” del candidat, si saben que és l’eina perfecta que farà servir el partit popular per anar en contra i també per deixar malament el seu principal rival? Està ben clar que el partit popular té molt camí guanyant, però penso que és perquè s’han espavilat i han agafat una ruta comunicativa on diuen lo contrari o posen en evidencia tot allò que exposen els socialistes. Fàcil però eficaç i amb gran rendibilitat ja què sempre estan a temps d’anar un pas endavant. En fi com ja vaig dir en el vídeo de la “R” de Rubalcaba, em dona la sensació que els socialistes aposten per guanyar sense fer gran cosa, i ja què la situació és tan complicada pel partit vermell doncs jo els hi diria que estudiessin més a fons allò que volen transmetre o facin alguna proposta important que desmarqui completament al seu partit oposat. Personalment, penso que s’ho haurien de fer mirar bé perquè si no arribarà el 20-N i a tots ens haurà quedat clara la imatge del candidat socialista, però no les propostes que volen fer per la societat.

  2. CLÀUDIA DE CHIARA

    Les crítiques sempre son positives:

    Sempre ens han fet creure, des de ben petits que una crítica, per molt negativa que pugui semblar, és una bona manera per saber el que s’ha de millorar o, en el seu defecte, que bé que ho tenim fet tot.
    En aquest cas no és una excepció. El partit socialista ha volgut anar de “progre“ mostrant-se transgrsor i proper amb la ciutadania, però el seu opositor, el Partit Popular, s’ha encarrgat de fer-los veure que no ho tenen ben arreglat i han de fer seriosos canvis per demostrar que poden ser una gran renovació pel país.
    Quan deixin de aparèixer oposicions a les campanyes d’un o un altre partit voldrà dir que les coses es comences a fer bé!!

  3. L’anunci de Rubalcaba és bastant “light”, per dir-ho d’alguna manera. És fresc, sencill i que arriba a la gent que el vota. És simplement un anunci que diu el que la gent vol escoltar. Es veu que és poper, i la proximitat és molt important alhora de guanyar candidats o mantenir-los. Ara per ara és el millor espot que pot realitzar, per mantenir-se.

    D’altra banda l’anunci del PP el que fa, simplement, és criticar i tumbar el que ha fet el PSOE. Ells que diuen que volen canvi i totes aquestes coses, doncs això no em sembla un canvi. Si fessin un anunci pel canvi serien més creatius i canviarien coses, innovarien i no es dedicarien a criticar o ridicultizar a l’adversari simplement perquè saben que guanyaran les eleccions. Em sembla un recurs massa fàcil.

    Sincerament, penso que si el PP guanya les eleccions és perquè la gent està farta, però no és que estigui farta del PSOE, sino de la política en general. Com han de votar a algú votarán al PP perquè volen aquest canvi desitjat, però no perquè odiin al PSOE, simplement, perquè volen sortir d’aquesta infernal crisi i s’aferren al que sigui que li pugui donar esperances.
    El que fa el PP és manipulació pura i dura, ningú té la solució contra la crisi, i ni ells es creuen que arribarà aquest canvi. El que fa falta en aquest país és diàleg, no necessitem a polítics demagogegs que es creuen que guanyaran les eleccions perquè ara tothom odia al PSOE, que és el que estan intentant fer veure amb les campanyes i amb anuncis com aquest.

    I per finalitzar respecte a que l’anunci l’ha realitzat les joventuts em sembla una bona idea perquè així si passa alguna cosa, si el critiquen o no el troben bé sempre li podran culpar als joves.

  4. Alejandra Zvereff Salmerón

    Las campañas negativas siempre han sido un buen recurso, aunque no muy bien vistas por la sociedad, sobretodo aquí en España. En otros países está perfectamente aceptada y asumida, no solo a nivel político, si no también a nivel comercial con productos.
    La crítica al contrincante, a la competencia es algo completamente natural, pero para utilizarla tenemos que tener en cuenta muchísimos factores. En el blog “eldardodelapalabra” dedica un post a este tipo de publicidad, y comenta que en ocasiones, esta “publicidad negativa beneficia también al criticado dándole más fama, importancia, etc.
    “Da igual que hablen mal o bien de ti, pero que hablen”
    (Aunque aplicada esta frase en política puede ser un poco contradictoria, es muy cierta en el mundo de la comunicación)
    Si, es normal excusarse en que han sido las juventudes, pero muchos de estos videos y muchas de estas acciones, seguramente, están financiadas por los propios partidos. Pero ¿Por qué excusarse en eso? ¿Por qué no admitir que ha sido del propio partido?¿Por qué no hay una normalidad ante acciones así?
    Como antes he dicho, muchos países lo utilizan y lo han utilizado durante muchos años, y no ha habido ningún problema. Aquí, en España, roza lo “inmoral”.Es verdad que pueden ser bastante agresivos, pero ¿porque no? ¿Por qué no a la vez que destacas tus propias cualidades también destacar las debilidades del contrincante? Y más cuando ya tienes todo perdido…
    Aquí os adjunto un link en el que veréis algunos de los spots políticos negativos más importantes y conocidos. Algunos sobrepasan esa línea que se debe respetar hacia el ciudadano, invocando un miedo y un temor innecesario. Pero otros son francamente buenos.

    http://dcestrategia.wordpress.com/2011/03/15/campanas-politicas-negativas/

  5. Las juventudes de todos los partidos siempre buscan temas más polémicos para realizar cualquier campaña. En particular, las del PP, bajo mi punto de vista, tienen un factor diferencial del resto, en estos momentos recuerdo la campaña contra inmigrantes con la que crearon un juego cuyo tema principal podemos todos imaginarnos cuál era.
    Como dijimos el otro día en clase, esto me recuerda a que el Partido Popular siempre hace lo mismo: utilizar lo que el PSOE dice para basar su campaña.
    Tenemos que tener en cuenta, además, de que estamos en internet 2.0 y que lo que implica el 2.0 es bidireccionalidad y feedback con el público, sea o no parte del target al que quieras dirigirte. Por tanto, ya no sólo podemos encontrarnos comentarios desagradables en nuestro Twitter, Blog… si no que pueden volver en contra con un vídeo así a miles de personas en pocos minutos.
    Hay que comenzar a cuidar lo que se hace porque parece que los políticos aún no saben dónde se han metido con esto de internet.

  6. Alba Gracia Córdoba

    Me parece “increíble” (pero en el mal sentido, que las juventudes el PP hayan intentado sabotear la campaña del PSOE. Esta claro que el PSOE se equivoca con su campaña intentado hacernos creer a todos que Rubalcaba no formaba parte del gobierno anterior y que ahora con él llega un nuevo PSOE. Pero creo que el PP debería empezar a preparar su propia campaña, sus propias propuestas y su propia forma de seguir persuadiendo a los futuros votantes en vez de seguir metiendose con el señor Rubalcaba y su partido, para conseguir el odio de todos los españoles hacia el partido socialista y así conseguir ganar votos.
    Debería demostrar ser el mejor (si es que lo es) en vez de machacar a su rival para aparentar “por descarte” ser el mejor. Esto no es serio

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt