Diari de precampanya (10)

Esperar plàcidament la victòria —

 

Contra l’eslògan en negatiu del PSOE, “Pelea” (la traducció catalana, “lluita”, sembla molt més light), molt agressiu, amb un model basat en la publicitat negativa consistent en atacar directament a l’adversari, el PP planteja una campanya fundada en la idea del canvi i la esperança (change and hope van ser els eslògans d’Obama, a més del “yes, we can”). La idea de “sumar-se al canvi” no és més que una invitació als electors a sentir-se partícips de la victòria que totes les enquestes pronostiquen al PP. Imatges nítides, optimisme, música celestial, “entre tots ho podem fer”, “sortirem endavant”… Per què complicar-se la vida si tothom ja els veu com a guanyadors? Aquí teniu el vídeo.

 

22 comentaris a “Diari de precampanya (10)”

 1. CLÀUDIA DE CHIARA

  Campanyes electorals o campanyes d’assegurances?

  Tot i que la victòria del Partit Popular està més que demostrada tampoc cal que vagin presumint de treure a Espanya de la situació de crisi i de l’alt nombre d’aturats que hi ha actualment, perquè més que una campanya de Mariano Rajoy sembla una companyia d’assegurances per a la vida.
  És veritat que volem optimisme, però si relament tens les coses tan guanyades, talla’t una mica perquè si després les coses no milloren les crítiques començarien a caure a tort i a dret.
  Per tan, optimisme sí, però moderació, també!

 2. Dayana García Blas

  Clar que és positiu possiblement la gent el què necessita és escoltar que encara hi ha esperança i que els seus problemes tindran solució amb aquest canvi. Si val la pensa sumar-se o no, no ho sé al 100%, però puc dir que com a ciutadana que prefereixo veure un vídeo amable i ple de honestedat, que no un partit que tira pilotes a l’altre i de forma pejorativa. Sumar-te al canvi es una bona proposta i enfocada a tothom per tal de que votin però no dient això si no sent empàtics.

  Avui dia la proximitat és molt important i en comunicació política encara més. També és cert que el PP té molt camí guanyat i això porta als socialistes a la incertesa i al fet de no saber que fer per recopilar uns quants vots. La meva idea és que pot ser com Rajoy sempre ha venut la imatge de ser un candidat seriós i implicat, i Rubalcaba de ser més amable i amb cara de bona persona, i això pot provocar al 20-N una majoria absoluta del PP. Doncs crec que els socialistes han optat per canviar els rols, però aquest cop tampoc han encertat.

 3. És un exercici no només d’oportunisme (quan ha interessat, bé que han anat a la guerra) sinó també de cinisme ja que la pau, la concòrdia i el treballar plegats que pregonen al vídeo no té un reflex a la realitat del partit i de les declaracions dels seus membres i portaveus. Crec que podrien haver llençat el mateix missatge sense fer referència a la bullanga i a la baralla dels socialistes. Unes imatges que, fet aposta o no, semblen relacionar al PSOE amb tots els moviments socials que han aparegut útimament.

 4. Carmen Mesquida Cavero

  Pues a mí me gusta la idea y este video. Están actuando (o lo quieren hacer ver) que están luchando por cada voto y que se arriesgan con este concepto de “¿mejor pelear o sumar?” Como si no supieran que están liderando en las últimas encuestas realizadas.
  Pienso que solo arriesgándose y apostando por ideas “no esperadas” en esta situación es la única manera de conseguir la mayoría absoluta.

 5. Simple guerra de vídeos electorals. És impressionant, a més, analitzar com els discursos polítics tant del PP com del PSOE han pres un nou camí des de que Zapatero va anunciar l’avançament electoral. Primerament aquests dos partits se centraven en transmetre els “esforços” que anaven a realitzar durant la seva política. Ara, en canvi, es dediquen simplement a jugar a un “tira i afluixa”. Un clar exemple és aquest vídeo dels populars. Anem a analitzar-lo i a comentar-lo.

  Principalment podem observar com utilitza de forma irònica el lema dels socialistes “pelea” i ho compara amb unes imatges en les que hi surt una protesta plena d’enfrontaments entre els seus participants. Prou ja de jugar a demagògia barata, prou d’encegar-se pels interessos electoralistes i més realitzar la funció principal que els hi pertoca: donar solucions a les demandes dels ciutadans i millorar aquesta situació que va iniciar el “Senyor” Aznar. Aquesta escena és una manera pèssima de titllar de violents, busca baralles, imprudents… als que surten al carrer a protestar, a demanar justícia i democràcia.
  En segon lloc, el vídeo canvia de tonalitat (passa de colors foscos a clars) i hi apareixen imatges de gent somrient, treballant, alegre… juntament amb paraules com “solucions” o “ajuntar esforços”. A més, aquest termes van dirigits a “tots aquells” que “saben que la concòrdia és millor que l’enfrontament, els consens millor que la divisió i la claredat millor que la confusió”.
  D’acord, m’ha quedat clar el transfons del vídeo electoral: els socialistes son els tontos i vosaltres els llestos. Els socialistes són els que actuen a través de l’odi, el rancor, la destrucció… i vosaltres la Madre Teresa de Calcuta i els “caps pensants” que solucionarà la crisi econòmica que esta patint gairebé tot Europa.
  Gràcies a vídeos com aquests he d’aguantar comentaris en diaris digitals d’aquest tipus:
  a)Con el odio (referint-se als socialistes, obvi), sólo se consigue la destrucción y la muerte…
  b)Cualquier mente sana… No quiere ni trifulcas, ni engaños, ni robos, ni atropellos…
  c)Lo único que querían es que hubiera de nuevo confrontación, odio, rencor, y mucha mala leche…

 6. Apoyo más la estrategia de este vídeo. Sin embargo, es evidente que lo que dice es lo que todos queremos escuchar. El PP con la idea de “súmate al cambio” refleja una mayor seguridad y confianza.
  Sin embargo, hay matices del vídeo que no los comparto. Lo veo un poco idílico, que con su partido todo irá perfecto, y que los problemas con sus medidas e iniciativas se solucionarán.
  Por otro lado, un aspecto del vídeo que me ha impactado ha sido en lo que respecta a la confrontación. ¿Nunca ha buscado la confrontación el PP?
  Todo el mundo sabe que tanto el PSOE o PP la buscan día a día, aunque a veces unos de una forma más sutil que otros…
  El PP también afirma que no están las cosas en España para peleas ni para enfrentarse sino que está para soluciones. Normal que la idea se llame “súmate al cambio”. ¿Acaso en el vídeo no está respondiendo y se está auto-defendiendo de la campaña negativa por parte del PSOE al PP? Está claro que sí. No mencionan al PSOE directamente pero está claro que lo critica y la verdad que no lo podría haber hecho de una manera más elegante, confusa y sutil.

 7. Està clar que és millor sumar que lluitar, però és que estem parlant de dos conceptes i en dues situacions ben diferents. El PP la única cosa que pot dir és que la gent se sumi a la victòria, se sumi “al carro”, sense cap mena d’esforç. Perquè d’aquesta manera és com guanyaran els populars, sense cap mena d’esforç, ja que degut a la crisi mundial tenen el vot assegurat per part de molts ciutadants.

  En canvi, la única cosa que pot fer el PSOE és lluitar, lluitar però per no caure. És una lluita metafòrica, que no crec per res que estigui treta fora de context, i tampoc crec que nosaltres ho haguem de treure fora de context. És evident que l’eslògan dels socialistes no pot ser “suma” perquè seria il·lògic, sinó lluita. Quantes vegades ens han dit que lluitéssim pels nostres somnis, pels nostres projectes com a periodistes? Que passa que dit en aquest sentit no és violent?

  En definitiva, trobo que les dues campanyes estan bastant acertades. Políticament parlant els dos spots estan ben fets i de ben segur que cridarà l’atenció tant als votants d’un com als votants de l’altre.

 8. Si hablamos de la calidad de los spots está claro que son buenos. Incluso podríamos alegar que mejores que el del PSOE que utilizaba una crítica negativa a la oposición.
  Sin embargo, los videos del PP también tienen un resquicio de confrontación con el otro. En el vídeo de “¿es mejor pelear o sumar?”, como bien dice mi compañera Natalia, la idea que nos viene a la cabeza con las primeras imágenes es de que se compara las protestas con la época del partido socialista. ¿Nos olvidamos que los “indignados” justamente lo que buscaban era un cambio? Justamente ese cambio que promete el partido popular… Un poco irónico todo junto.

  Además, también hay que decir que para conseguir un cambio hay que pelear o mejor dicho “luchar”. Luchar por salir de la crisis, luchar por encontrar soluciones, luchar por un futuro. No creo pues que el hecho de “pelear” sea opuesto al de “sumar”. El PP nos pinta un futuro idílico, sin problemas. En mi opinión deberían apostar por responder a las preguntas que tenemos todos en la cabeza: ¿cómo se saldrá de la crisis? ¿cómo se solucionará el paro? y menos por criticarse unos a otros.

  Por último, quiero añadir que el último vídeo del PSOE “Plataforma ojalá” (podéis verlo en esta página web http://www.ojalaquesuceda.com/) es mucho más parecido a los del PP que el anterior. Con este vídeo apuestan de cierta manera por una especie de “cambio” así como el PP. “Ojalá” es una manera de decir “tengamos esperanza”. Aunque, como ya he dicho, lo importante sería dar soluciones no ir haciendo vídeos con música tranquilizadora, positiva e imágenes que nos pintan algo que no es.

 9. Porque saben hacerlo…porque hicieron de España un país de oportunidades….¡Qué bonito todo! Tengo que reconocer que cualquier votante del PP al ver este spot puede hasta emocionarse y motivarle a acudir aun más a votar en las próximas elecciones. Simplemente tengo que decir que la campaña vende y que, con las elecciones ya ganadas, el partido de Rajoy no tiene por que estrujarse mucho más el cerebro. Ellos ahora son los buenos de la película y…¿para qué demostrar lo contrario? Estaría genial que este año, visto que el PP ya lo tiene todo hecho, pudiesemos ahorrarnos toda la campaña electorale (ni videos, ni los cartelitos que durante muchos días adornan nuestras ciudades…) e invertir todo el dinero que se va con ellas en cosas más productivas y más necesarias, que mucha falta nos hace.

 10. Alejandra Zvereff

  Pues si, desde mi punto de vista es una buena manera de afrontar unas elecciones que saben que las tienen ganadas. Cuentan con unos datos que les apoyan y ese es su pilar de campaña. No la considero una campaña tan “neutral” como la línea que han llevado hasta ahora, que parecía que se estaban confiando demasiado y decidieron no “mojarse”. Esta campaña, si le miras el fondo ves que lo que hace también es atar en, en cierto modo, a su contrincante. Se hace esta comparación de lo que ha llevado a cabo el partido que actualmente esta en el gobierno y te explica el CAMBIO que se supone que van a conseguir ganando las elecciones. Si se mira con otros ojos puede ser incluso algo agresiva, pero como siempre, manteniendo el limite de no nombrar al PESOE, simplemente dar por hecho que todo el mundo entiende el kit de la cuestión.

 11. Si lo miramos de manera objetiva, el eslógan del PP está más acertado porque no tiene una connotación negativa como es “luchar”. El vídeo de los populares demuestra como se han esforzado y lo siguen haciendo para captar más votos. Se debe tener en cuenta que el PP ya sabe que va a ganar, pero quiere reforzar esa idea de cambio y mover a aquellos votantes que puedan estar indecisos.

  Ayer comenzó la campaña electoral y por primera vez en la historia del PP se inició en Cataluña. Pero ya han empezado las críticas a Rajoy por parte de Carme Chacón y de Duran i Lleida. Rajoy sabe que Cataluña es un foco de interés para lograr votantes, donde siempre gana CiU.

  El PP, pese a optar ya por la mayoría absoluta se nota que se esfuerza pero el PSOE parece que da pasos para atrás, un ejemplo es lo que ocurrió en Sevilla. Se colgaron carteles antes de que iniciara la campaña electoral. Esto dice muy poco de este partido (aunque luego negaron haber dictado esa orden) ¿con qué más nos encontraremos? El eslógan de lucha y los carteles restan puntos en una campaña donde la batalla ya está ganada.

 12. Carla Meléndez Martín

  No tinc cap dubte que el país sortirà d’aquesta crisis, però és evident que no se’n sortirà aquesta legislatura, ni tampoc la següent, com tampoc ho farà de la mà del PP. D’aquesta crisis es sortirà quan ho faci la Unió Europea en conjunt, quan les polítiques nord-americanes comencin a donar fruits, quan aquest món globalitzat camini en la direcció correcte, quan els estats marquin noves normes als mercats, és a dir, als especuladors, als senyors que porten els diners del planeta.
  El PP no ha de caure en el triomfalisme del que van fer en el passat quan van presidir el pais. No es pot oblidar que les tasas d’atur a Espanya doblen a les de qualsevol país europeu i aquestes han estat provocades per l’especulació del maó i aquest sector va ser la base de l’èxit econòmic del govern d’Aznar. Hem de tocar peus a terra i donar-se compte que les polítiques especulatives d’abans ja no serveixen. El PP ho té molt fàcil a l’hora de vendres a través d’aquests videos, i com bé ja se sap, està tot decidit. No fa falta dir gaire més.

 13. Alba Gracia Córdoba

  El video es muy bonito y la idea realmente es buena. Pero un momento, el Partido Popular no hablar ahora de concordia, unión, paz…¿que sucede? ¿Que ahora el PP van de hippies? Estoy completamente de acuerdo con Gerard. Han utilizado el momento perfecto, la oportunidad ideal para meter una campaña de paz y bienestar. Pero seamos realistas, ¿alquien se la cree? Justamente el Partido Popular es el que menos valores de paz y bienestar tiene en referencia a los demás partidos. No puede hablar de unión, de no pelear cuando constantemente le está sacando las cosquillas al PSOE. Además el señor Rajoy es el menos idóneo para pronunciar las palabras CONCORDIA, CONCENSO y CLARIDAD después de que las cámaras le grabaran en el Congreso poniendo cara de asco hacia Rubalcaba. ¿Esto es UNIÓN? Porque yo diría que este gesto busca la CONFRONTACIÓN, la TENSIÓN y la PELEA. No puedes hablar de PAZ si el líder del partido es el primero en generar MALESTAR.

 14. El Partit Popular se sap guanyador com tothom també pensa i tenint en compte els seus antecedents de joc una mica brut en les campanyes i pre campanyes, normal que hagin copiat el concepte que tan bé va funcionar a Estats Units per a Obama “Canvi i esperança”, el “Nosaltres podem” seria ja massa evident. Però sabent que cap pas en falç pot restar vots (com va passar amb l’11-M i la insistència que havia sigut ETA) es mouen dins d’uns paràmetres coherents amb el “missatge” que volen transmetre (i poso entre cometes missatge perquè el seu programa ha estat durament criticat per “pobre” i “insustancial”, el que confirma que no volen errar).

 15. El vídeo del PP para las próximas elecciones es diametralmente opuesto al del PSOE. En el de este último prima la publicidad negativa, ya que quiere enfrentar a dos clases sociales (proletariado y burgués) en un afán de recuperar una ideología anacrónica que aún tiene seguidores.

  En cambio, el PP transmite unidad, concordancia, seguridad, etc. acorde con su eslogan de campaña. El vídeo es el reflejo de una estrategia de vencedores, los cuales no se enfrentan a nada ni a nadie pues saben que tienen ganadas las elecciones.

  En definitiva, el vídeo no significará un aumento de votantes para el PP que llegará al gobierno sin que la mayoría de sus votantes sepa que cambios se van a producir.

 16. Oriol Marquès Anglarill

  Crec que la línia que haurien de seguir tots els vídeos electorals durnat les campanyes és la que ha utilitzat el PP en aquest curtmetratge. Centrar-se únicament amb amb llençà un missatge optimista i que amb ells és possible el canvi. Després et pots creure o no el que diuen en el vídeo però el que si que guanyen és en bona imatge respecte el PSOE, ja que, en cap moment es centren amb ells. Es dediquen a expressar idees del que pasaria si guanyen i del que poden fer en el poder. Crec que és un bon spot electoral perquè és molt fàcil equivocar-se amb el missatge un cop et veus com a gunayador. Està elaborat correctament de forma sòbria i amb un missatge clar. És un bon spot en una campanya electoral en la qual el PP ja s’ha sent el guanyador de les eleccions.

 17. Exacte, per què complicar-se la vida si ja saben que són guanyadors? És natural, si tú saps que guanyaras unes eleccions realitzes el mínim esforç per no perdre vots.

  És el més sensat que poden fer. La campanya política està totalment acertada. No és bo complicar-se tant la vida quan ho tens tan fàcil; no poden arriscar més si no volen pifiar-la.

  Llavors, poca cosa més a dir. És una campanya bona, en una línea ascendent, ja que va recaptant els últims vots que queden pendents, i poca cosa més. Ho tenen tot guanyat i només poden dir que la gent se sum-hi al “carro”, ja que és el més fàcil.

 18. Laura Álvarez Gelabert

  Poco tengo que decir sobre este video. Creo que la estrategia es más acertada que la del PSOE, aunque tampoco me gusta. Me parece redundante y abusivo. No pueden venderse como lo están haciendo, pierden toda credibilidad. Es más acertado hacer un spot que, a primera vista, no resulte tan emotivo ni perfecto pero sí más real

  Entre el desastre que hizo el PSOE con la R de Rubalcaba, el despropósito del vídeo del niño rico (señor Blanco: si no cree en la educación pública, se lo respeto. Puede seguir llevando a sus hijos a un colegio privado, que yo también fui. Lo que no puede hacer es apoyar vídeos electorales como el que acaban de presentar.) y con el fantástico anuncio de aseguradoras (como bien ha dicho Clàudia) del PP: apaga y vámonos. Poco tengo que decir, ya avisé antes.

  Calentitas, calestitas llegan las elecciones.

 19. El PP no necesita hacer campaña, ya se la han hecho ZP y sus secuaces durante los últimos ocho años, es un video que únicamente busca ilusionar y entusiasmar a la gente; seguramente con el video eso es lo que conseguirán. No necesitan hacer propuestas concretas primero por que ganaran con o sin ellas y segundo porque aun no tienen bastante claro como están las arcas del estado.

  En cuanto al video del PSOE me parece hipócrita hablar de unión cuando en videos anteriores (como el de la educación) lo que buscan es la confrontación izquierda-derecha/ “ricos”-“pobres”

 20. Bajo mi punto de vista el PP se tiene muy creído que va a ganar las elecciones y esto le esta influyendo hasta en las campañas realizadas, más aún en esta. Opino que es un spot en el que son muy optimistas, que está bien, pero no dejando de ser realistas respecto a temas como la crisis, que todos sabemos que no habrá gobierno que nos saque de ahí dejándonos indiferentes. Si conseguimos salir de la crisis será quitándon

 21. Si conseguimos salir de la crisis será quitándonos de todos los lujos que hemos tenido hasta ahora influyendo en esto los impuestos sobre todo. Si el PP algo bueno tiene es que mira por la economía del país dejando de lado los aspectos sociales del resto de clase.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top