Diari de precampanya (5)

 

Trivialitzar el nazisme —

Joan Coscubiela va ser designat fa uns dies candidat a les eleccions generals per Iniciativa per Catalunya-Els Verds en unes primàries en las que no va tenir cap rival. Advocat laboralista, sindicalista de llarga carrera, va ser Secretari General de CC.OO des de 1995 fins a 2008. El considero un bon perfil per la formació ecosocialista i el seu objectiu és mantenir i si és possible millorar els resultats de Joan Herrera al 2008. Ara bé, fa un parell de dies va fer unes declaracions que em semblen totalment desafortunades. Coscubiela, “Coscu” com ell mateix es bateja en el seu bloc, ha comparat l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, amb els nazis. Ha acusat Albiol de “copiar les idees” de la ultradreta nazi i xenòfoba per “aconseguir quatre miserables vots”. L’ecosocialista ha assegurat que aquests comportaments en temps de crisi poden convertir-se en un esclat social de “conseqüències greus per a la convivència”.

Coscubiela ha avisat que, tal com va passar amb els nazis de mitjans de segle, “potser serà massa tard quan vulguem aturar Albiol”. Ha recordat que durant els anys 30 del segle XX es va “menystenir” l’impacte de les idees nazis: “I quan es va voler parar els nazis, ja era massa tard”.

Uffff! Quina por! García Albiol no és sant de la meva devoció. Crec que és un populista amb un discurs simple que ha captivat a una part de la població de Badalona, que veu en la immigració una de les causes de la crisi i de la inseguretat. Sempre he trobat molt injusta aquesta identificació entre immigrant i delinqüent. Ningú no ho pensaria dels japonesos que venen a treballar a les multinacionals instal·lades a Catalunya (ja no en queden gaires…), ni dels alemanys o  dels noruecs. Té més a veure amb les condicions econòmiques d’aquestes persones que amb el seu origen estranger. Però no crec que l’alcalde de Badalona sigui un nazi. Comparar-lo amb els seguidors de Hitler i insultar d’aquesta manera als seus votants (sempre he cregut que la esquerra es considera amb la legitimitat per infravalorar al votant de dreta pensant que el seu vot no val el mateix que el vot d’esquerres), que el van fer guanyar les eleccions a Badalona, implica, a més a més, trivialitzar la gran tragèdia que va suposar l’holocaust i el Tercer Reich. Comparar el que passa a Badalona amb l’arribada d’Adolf Hitler al poder a Alemanya és absurd i no és més que una estratègia per rascar “quatre miserables vots” des de la por al PP. O sigui, Coscubiela està fent el mateix discurs pel qual acusa Albiol de racista i xenòfob.

La pregunta de sempre és: en campanya tot s’hi val?

 

17 comentaris a “Diari de precampanya (5)”

 1. CLÀUDIA DE CHIARA

  García Albiol no em va agradar quan va ser designat per al Partit Popular a Badalona i no m’ha agradat mai la política que ha portat. No el votaria per la meva ciutat ni aniria a fer un cafè amb ell. Considero que no té presència pública ni sap parlar a la opinió pública. Però comparar-lo amb Adolf Hitler no és la millor opció per agradar ni als seus votants ni als possibles electors en general. Però ara fora bromes, aquest home, Coscu, ja s’ha donat a conèixer. De passar en l’anonimat ha passat a gaudir de temps i espai als mitjans de comunicació. Que més vol ICV per donar a conèixer al seu candidat? Res, realment no necessita res més. Per tant ara haurà de sortir l’Anna Simó a donar explicacions i tenir més temps en pantalla.

 2. Dayana García Blas

  Personalment, crec que en una campanya electoral no val tot, encara que, avui dia, sembla ser que alguns polítics fan i desfan a la seva manera, sense pensar que el fet d’insultar o menysprear a l’altra no és d’interès per als ciutadans en un moment de crisi. El ciutadà reclama propostes i respostes als seus dubtes.

  No obstant a tot això, les declaracions de Joan Coscubiela hem semblen de molt poc sentit comú i de poc respecte cap a l’alcade de Badalona. Amb aquesta actitud demostra ser poc intel·ligent perquè s’ha guanyant que molta gent estigui en contra i per tant es poden guanyar 4 votos, però perdre fidelitat.

 3. Alejandra Zvereff Salmerón

  Realmente no se puede comparar algo así con el holocausto, las razones son evidentes, pero lo que no es justificable es la actitud del señor Albiol.
  Repartir un panfleto en el que aparece una foto de rumanos de etnia gitana impresa sobre la pregunta “¿Tu barrio es seguro?” considero que muestra una ideología completamente xenófoba, por no hablar de otras frases que ha dicho el mismo alcalde.
  “El díptico combina cuatro palabras clave (inseguridad, suciedad, delincuencia, incivismo) con imágenes de gitanos y una fotografía que expresa el rechazo de algún ciudadano hacia el colectivo: “No queremos rumanos”. Un portavoz matiza que el partido no defiende esa idea (en la imagen se ve una pancarta colgada en un balcón) pero admite que el PP ha seleccionado las imágenes que ilustran el folleto.”
  “Quien viva en Badalona debe adaptarse a nuestras costumbres”, insiste en el folleto Albiol, que hace días llamó “plaga” al colectivo de gitanos rumanos. “Han venido exclusivamente a ser delincuentes””
  ¿Esto no es racista?¿ Esto no es xenófobo? Parece que los límites morales hay gente que no los tienen muy claros y tiene delito cuando el que los sobrepasa se dedica a la política… y lo que me sorprende es que su partido no solo no le llame la atención, sino que encima le apoyen y le acompañen.

 4. És la típica actitud dels partits minoritaris: criticar tot el que fan els partits grans i acabar pifiant-la amb declaracions fora de to com, en aquest cas, una més que desafortunada comparació. Sense sentir cap mena d’afecció cap a García Albiol, jo valoro i celebro que un polític, del partit que sigui, decideixi afrontar el tema de la immigració ilegal i conflictiva d’una manera seria i no amb paraules de cara a la premsa que no acaben esdevenint en res. Què fàcil és criticar des d’una posició en la que pràcticament mai hauràs de prendre una decisió, per fer això no cal ni vocació política. No conec de primera mà la política de García Albiol ni com aplica les mesures contra el que ell denúncia que passa a Badalona, però si haig d’escollir em quedo amb qui agafa el toro per les banyes i parla obertament d’una situació conflictiva existent abans del qui fa la vista grossa i es limita a negar els problemes de les zones amb alt índex d’immigració i el que aquestes comporten (falta d’integració, formació de guetos, etc.)

 5. En campaña no todo vale. Como dice Alejandra parece que hay gente que no tiene límites morales. García Albiol habla de la situación actual de la inmigración, trata los problemas existentes pero la manera de hacerlo no es la correcta y mucho menos si hablamos de política. Hay problemas está claro, pero tampoco se puede meter a todo el mundo en un mismo saco. No siempre inmigrante es igual a delincuente.

  Por último, aunque las palabras y discurso de García Albiol no sea el adecuado y podamos catalogar de “xenófobo” y “racista”, creo que Coscubiela actúa de la misma manera que él al acusarle de nazista.
  Los políticos cuando ya no saben que más decir para captar electores intentan atacar a los otros partidos de la manera que sea. Intentan llamar la atención para tener más espacio en los medios de comunicación pero no tienen en cuenta de que ello también les puede acarrear opiniones contrarias y pérdida de votos. Justamente lo contrario que buscaban…

 6. El discurs de Garcia Albiol és fàcil. Ha triat un col•lectiu desfavorit i al que ningú recolza en massa. Un blanc fàcil d’atacar i de témer a la vegada, els immigrants. Pot o no creure’s el que diu (una mica de maquillatge mai ve malament) però no deixa de ser pla i agafant-se com pot a quatre estadístiques i enquestes i tirant per un camí electoralista i demagog sense oferir dades reals sobre el que aquest col•lectiu suposa per a Badalona, tema al que no cal entrar ara.
  Coincideixo totalment amb tu, trobo que les declaracions de Coscubiela són del tot desafortunades i no hi tenen cabuda en cap equiparació que pugui fer-se de res. És treure-li ferro a un esdeveniment tan fatal i terrorífic per a l’ésser humà com l’holocaust i el Tercer Raich, com bé dius. Ja se sap que posar-se al mateix nivell (en aquest cas un nivell força inferior) significa la pèrdua de raó.

 7. Aquest és un bon exemple de desprestigi als quals s’ha vist sotmesa la campanya electoral del 20-N, però recordem que durant la majoria de campanyes hem viscut escenaris semblants, com pot ser el tira i afluixa de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, i Tomás Gómez durant la campanya electoral del 22-M.

  Referent al meu punt de vista, jo crec que en campanya tot si val. No hi ha millor defensa que un bon atac. A més, les campanyes negatives i de desprestigi agraden a la gent i sempre tenen conseqüències electorals, que realment és l’objectiu que el polítics busquen. Qui agredeix verbalment reflexa la seva pròpia personalitat, formació i preparació. És a dir, comentaris d’aquest tipus és la carta de presentació dels dirigents polítics sense supervisió continua d’especialistes en comunicació que treballen en un missatge políticament adequat. D’aquesta manera la societat veu realment a qui vota.

 8. Considero que les coses s’han de dir pel seu nom. Prou ja d’utilitzar eufemismes que disfressen i deformen la realitat social de Badalona, com bé sap fer l’alcalde García Albiol. El seu discurs és tan perillós que des d’un punt de vist d’un polític de primer nivell de la ciutat, pot causar un dany irreversible a la convivència de la ciutadania de la comuna.
  Crec que igualar les paraules d’ambdós polítics és un error de concepte, perquè Coscubiela fa una reflexió sobre el discurs de l’alcalde badaloní i de com va conquistar aquesta alcaldia utilitzant una retòrica xenòfoba cap a tots aquells immigrants del municipi. Sota el meu parer, de la mateixa manera que Hitler, en el seu dia, va utilitzar el mateix discurs racista contra els jueus per guanyar-se el recolzament de la població alemanya. Coscubiela diu el que diu, no va més enllà de criticar un discurs totalment comparable a com parlaven els nazis del jueus. D’això se’n diu paral·lelisme nítid.
  Referent a la seva pregunta de si en campanya tot s’hi val, preguntem-li al senyor Albiol que utilitza aquest mètodes tan denigrants.

 9. Carmen Mesquida Cavero

  A la pregunta si todo vale en campaña electoral, respondería con un rotundo si.
  Y no es de extrañar porque con éste, tenemos un buen ejemplo. No me voy a extender como ya han hecho bien mis compañeros, moralmente este mensaje no es correcto pero allí está y si está es porque hay gente que está de acuerdo.

  Pero mi pregunta sería otra ¿Hasta donde vamos a llegar?, ¿Quién pone límites, y cuáles son?

 10. Respecto a los panfletos que vinculan la delincuencia con los gitanos rumanos, es una muestra de que el señor Albiol está fomentado el odio y rechazo a los extranjeros y la confrontación, por ese motivo, pienso que no debe de tener ningún premio.
  Como tu bien dices, es bastante indignante e injusto que se vincule a los inmigrantes con la delincuencia, ya que sería más lógico comparar este último aspecto según las condiciones económicas de estas personas y no por su origen extranjero. Por lo tanto, no es de extrañar que “Coscu” y más personas lo puedan relacionar con Hitler. Sin embargo, me parece una relación bastante “escalofriante” y exagerada, ya que no se puede comparar al alcalde de Badalona con Hitler, una persona que era el “demonio”.
  Aún así, el señor Albiol ha actuado de una forma muy poco profesional, ya que, sus mensajes no han sido, por lo menos hasta ahora, sólidos y coherentes.
  Respecto a “Coscu”, pienso que ha caído en cierto modo en su mismo juego, ya que ha reflejado la misma profesionalidad que el alcalde de Badalona al hacer tal “particular” relación.

 11. Jo crec que en campanya no tot si val. Sí que és veritat que en aquests temps podem ser més permisius, però això no significa que tot sigui possible per guanyar unes eleccions o simplements uns vots de més.

  Les declaracions de Coscubiela són desafortunades, ja que sota el meu punt de vista res s’hauria de comparar amb el que va passar a l’Alemanya nazi, una falta de respecte a qui de veritat va viure aquell horror. Però, no obstant, també em sembla que el que està intentant fer Coscubiela és una crida d’atenció, ja que el discurs que està portant Albiol és molt perillós i sí que crec que si això no s’atura pot arribar a fer molt de mal als ciutadans.

  Alguns discursos creen certes conseqüències, tan a favor com en contra. Si ets un polític i tens certa repercució com Albiol no crec que sigui bo jugar amb discursos xenòfobs com ho està fent, pot causar l’alarma pública i anar a més. A la vegada que també penso que les declaracions de Coscubiela són massa fortes, però ja dic que crec que és un toc d’atenció perquè algú ha de parar a aquest home, a Albiol.

  I repeteixo, jo crec que en campanya NO tot si val. No dic en aquest cas però, en molts altres es pot fer molt mal si utilitzem aquest lema. El més sensat és lluitar net, sense demagogies, i si es perd, es perd humilment. Però això és impossible que passi, almenys en la societat que vivim!

 12. Crec que en campanya no tot si val. Comparar la política que utilitza Xavier Garcia Albiol a Badalona amb el nazisme de Hitler a Alemanya es del tot extravagant. Coscubierta forma part d’un partit poc votat i ha optat per la tàctica de la por per distorsionar la visió del votant. Sense ser un adeptes de la forma d’actuar d’Albiol que si treballa per eliminar la població immigrant il•legal ho trobo correcte.
  El tema de la immigració es molt delicat en política perquè si no es tracta de forma correcta i amb un missatge clar el votant o seguidor del partit pot rebre un missatge equivocat i provocar un problema de racisme. Crec que tota persona te dret a viure i treballar a qualsevol altre ciutat o país per guanyar la vida, sempre i quant, tots els papers estiguin en regla. En cas contrari, es quant es produeix el conflicte xenòfob per un missatge distorsionat que en aquest cas Coscubierta ho ha utilitzat de forma perversa.

 13. Alba Gracia Córdoba

  La pregunta no es si todo vale en campaña porque después de ver esto se entiende que sí, que TODO VALE. La pregunta es: ¿Debería valer todo en campaña? Y la respuesta bajo mi punto de vista es NO. Debería valer todo mientras ese “todo” sea siempre moral, que te permita ganar votos si tener que insultar a tus rivales.

  No me parece bien la campaña que esta haciendo el alcalde de Barcelona respecto a los imigrantes porque sinceramente la encuentro racista. Pero considero que el señor Joan Coscubiela no puede insultarle comparandolo con Hitler y el Holocausto judío de la II Guerra Mundial, puesto que no solo le está agrediendo verbalmente, sino que todos los votantes de García Albiol pueden sentirse ofendidos, ya que si comparan al alcalde con Hitler, de alguna manera llaman a todos los que estan a favor de el nazis.

  Sinceramente, asi no va a conseguir votos, conseguirá que los votantes de García Albiol se reboten por insultarles indirectamente y señalarles de seguir la ideología nazi.

 14. Las declaraciones de Joan Coscubiela sobre la tendencia fascista del señor Albiol han estado totalmente desafortunadas. Al igual que el representante del PP de Badalona ha querido obtener unos votos de unos ciudadanos y ciudadanas descontentos, el señor Coscubiela ha querido conseguirlos de una parte de la población sensible a la discriminación de diferentes colectivos de la sociedad.

  No obstante, hay que reconocer que en España existe la idea, cada vez más extendida, de que se dan más prestaciones económicas al colectivo inmigrante por ser los más desfavorecidos. Argumentan que su situación económica es de mínimos y ello no les otorga subvenciones como por ejemplo: los libros, el colegio, el comedor escolar, etc.

  Es obvio que futbolistas, ricos o especuladores no son el objeto de declaraciones como las que hizo el señor Albiol sobre que los gitanos rumanos generan inseguridad a Badalona. Muchos nos tendríamos que preguntar si esos especuladores, banqueros y políticos corruptos, que engordan los paraísos fiscales no serían también merecedores de esas declaraciones.

  El robo, a gran escala,es el que general inseguridad económica a nivel global, tanto a inmigrantes como autóctonos. El señor Albiol tendría que ir a la raíz del problema para que la mayoría de la población no se disputara un trozo ínfimo del pastel que les a tocado, y no realizar declaraciones populistas que sólo hacen que enfrentar a la mayoría de los ciudadanos.

  Por lo tanto, el señor Coscubiela ha estado desafortunado, pero hay que criticar con contundencia toda declaración que pueda llevarnos a nefastas consecuencias.

 15. Tal y como dicen mis compañeros, considero totalmente injusto el mensaje por la que se ha decidido el representante de Catalunya-Els verds. No creo que deban focalizarse en un público tan sumamente directo porque es lo más fácil y es por donde se les ve el plumero.

  Los candidatos de partidos políticos con pocos votantes hacen lo que creen más fácil para conseguir más votos pero realmente no se dan cuenta de que haciendo esto están eliminando de la participación en sus urnas a los indecisos y de los que se sienten aludidos por el mensaje.
  Por norma general, no están bien vistas las acusaciones gratuitas a otros candidatos políticos y menos si están en la alcaldía de una ciudad tan grande como es Badalona. Además, no es lógico, porque este alcalde está en el puesto porque los habitantes de Badalona lo han querido así, por tanto, Joan Coscubiela se enfrenta que la mayoría de Badalona tenga mal visto a su partido por las publicaciones realizadas en su blog.

  No puede enfrentarse a que se publique algo tan polémico en su blog porque, precisamente, Catalunya-Els Verds no se lo puede permitir.

 16. Ana Belén Ribelles

  Cada vez más me doy cuenta que la única manera de poder aparecer en los medios de comunicación es a través de la polémica. Este señor sabe perfectamente que si hace unas declaraciones totalmente salidas de contexto hará que hablen de él. Y, como mucho dicen, lo que importa no es lo que digan de ti sino que hablen de ti.

  No entiendo el por qué de que Coscubiela critique tan duramente al señor Albiol. La comparación con el régimen nazi está totalmente fuera de lugar y hace que los votantes del Partido Popular se sientan ofendidos. Estas declaraciones no hacen más que ensuciar la imagen de Iniciativa per Catalunya y, sobretodo, la de Joan Concusbiela.

  Yo sí creo que en pre campaña todo vale, pero hasta un cierto punto. Te puede gustar o no la política del alcalde de Badalona pero compararla a una época histórica en la que murió mucha gente inocente es desafortunado y, totalmente, irreal.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt