Diari de precampanya (9)

 

A l’atac! —

El nou vídeo del PSOE es comenta per sí sol. Ja fa dies que vaig avisar que la campanya es convertiria en un intent desesperat dels socialistes per mobilitzar els seus electors, si cal recurrent a la publicitat negativa. Tot i així, no deixa de sorprendre’m la desesperació que deu patir l’equip de Rubalcaba com per haver d’utilitzar menors i temes com la educació, els arquetips de la lluita de classes i la demagògia més radical en vídeos com aquest:

 

18 comentaris a “Diari de precampanya (9)”

  1. CLÀUDIA DE CHIARA

    No tinc paraules…

    Si és d’aquesta manera com pretenen trencar estereotips i fomentar igualtats s’han equivocat rotundament i això no és que no afavorirà al Partit Popular, és que acaba de sentenciar al Partit Socialista. És més, no crec que triguin gaire a denunciar aquesta campanya. I ja no tan per el que es mostra, sinó per com s’han de prendre els nens aquestes imatges? Com hem d’interpretar aquesta campanya? Com un atac directe al Partit Popular que només parla de retallades a la sanitat o com un atac a les pobres dones que a sobre que han de fer dures feines porten els seus nens a escolaritzar-se perquè puguin tenir un bon futur?
    Realment no tinc paraules per aquesta campanya. Han caigut massa baix.

  2. Dayana García Blas

    Això ja hem sembla precari, penós i horrible, fins hi tot és per posar-se nerviós. A veure, realment hem qüestiono si l’equip de comunicació d’en Rubalcaba té constància de la situació que n’envolta i que precisament això no el beneficia en cap sentit. Així mateix, torno a preguntar-me si és necessari que per guanyar uns vots es faci aquesta diferencia “suposadament, i segons els socialistes, iniciada, originada i propagada pel partit popular”. Així no es fan les coses i que cadascú ho entengui de la manera que vulgui però ja no nomes és fer publicitat negativa contra el partit popular, si no que és anar a carregar-se la imatge de molta gent.

    També, voldria dir-li al Sr. Rubalcaba que no té dret a dir res i jutjar als nens i nenes que vagin o hagin anat a escoles privades, bàsicament, pel simple fet de què un no es pot queixar, ni tirar per sota institucions privades en les quals ell ha estat integrat. És a dir, vull recordar que el “Sr. Rubalcaba” va estudiar a l’escola privada anomenada “Nuestra Señora del Pilar” a Madrid y Zapatero a “Discípulas de Jesús”. Per tant, no es pot anar en contra de qualsevol escola ja que escola es coneixement i amb aquests temes no cal jugar perquè la única cosa que poden provocar en campanya electoral és que es cregui la imatge de que s’esta ridiculitzant l’educació que rep l’alumne d’una escola privada junt amb la filla d’una treballadora.

  3. Aquesta mena de campanyes haurien de fer veure a la gent fins a quin punt ens prenen el pèl els polítics i com se’n riuen del nostre criteri, pensant que una associació d’idees tan estúpida (PP amb “repipis” forrats i PSOE amb “netejadores d’escala”) pot calar entre els votants. És trist pensar que si això està fet per professionals de la comunicació és perquè realment creuen anar dirigits cap a un sector de la població, i fins i tot pot ser que hi hagi qui ho vegi de la mateixa manera, però crec (o vull creure) que per cada persona que comulgui amb aquesta visió n’hi ha 10 que pensen el que pensem nosaltres. Tot això per no fer referència al que ja s’ha dit: tant els polítics actuals com els fills d’aquest han cursat o cursen els seus estudis en centres privats. Fer d’aquest tema un motiu de debat quan tothom sap que la gent que es pot permetre portar els seus fills a un col·legi privat ho fa (i gran part dels polítics formen part d’aquesta “gent”) és ridícul. Aquest vídeo deixa a molts polítics socialistes amb el cul a l’aire i em sembla extrany que els ideòlegs de les campanyes deixin als seus protagonistes tan exposos a una pregunta tan senzilla com “i on va estudiar vostè?”, o “on estudien els seus fills?”. Per desgràcia, em sembla que el món del periodisme i el de la política van massa lligats i es deuen massa els uns als altres. És l’única manera d’entendre que els periodistes no treguin més suc a les ficades de pota i a les contradiccions que molts polítics protagonitzen.

  4. Carmen Mesquida Cavero

    Normal que el PP se arriesgue un poco con sus videos ya que así aún chafa más a el del PSOE, creo que el concepto en sí vende, pero no venderán nada explicándolo de esta manera.

  5. SORT QUE EL TEMA DE L’ STATUT els va donar espaï per fer veure que feien alguna cosa. Perque abanda de governar com si anessin a l’ oficina dels funcionaris o a la de fer moure plànols EN EL SEU DESPATX OFICIAL, i gastar massa, van demostrar que l’ escola a ells, només els va ensenyar “a enredar”, i abstenir-se de fer res, en el temes que requerien responsabilitat activa pel país que governaven “venuts a l’ enemic” que anava a exterminar-lo .

  6. El vídeo del PSOE durant les eleccions generals d’aquest 20 de novembre ha suscitat una intensa polèmica, tot i que no és res nou que s’utilitzi la publicitat electoral per atacar al contrari d’una manera tan bèstia. Realment és un vídeo provocatiu, molt especialment en el context en el que s’ha produït (enmig de continus atacs al Govern socialista per part de l’oposició per la crisi econòmica i amb una erosió dels socialistes de tal calibre en que pocs poden arribar a pensar en un resultat electoral diferent a la majoria absoluta del PP). Possiblement és per això que el PSOE ha optat per una publicitat agressiva, més pròpia de l’oposició que del govern, com últim recurs desesperat. Certament no ha estat una opció correcta; com diu la Clàudia, són fets com aquests que els acaben sentenciant als polítics. Crec que mai s’ha de mostrar una percepció negativa de la ciutadania, ja que es percep com atacs indiscriminats i demagògia barata contra. Però també cal dir que les campanyes electorals, tot i que evidentment són importants per determinar el vot definitiu dels ciutadans, no són l’únic element de valor que es té en compte. I, sobretot, un petit fragment televisiu, de no més de tres minuts de duració, ni tan sols pot ser pres com el element principal de la campanya de cap partit.

    A banda d’això, considero que ens hem d’oblidar de la típica campanya electoral amb la típica explicació de propostes. Com ja vaig dir en un altre post, en campanya tot si val. No hi ha millor defensa que un bon atac. Les campanyes negatives sempre tenen ressò i, fins i tot, conseqüències electorals, que realment és l’objectiu que els polítics busquen. Aquesta estratègia de divisió que ha utilitzat el PSOE (col·locar al rival l’etiqueta del que la majoria rebutja i posicionar el propi missatge en l’extrem oposat) és una forma indirecta d’acusar al rival d’estar en contra dels drets d’alguns sectors de la societat. En definitiva, una estratègia apel·lativa contra “l’enemic” crec que és vàlida (tot i no ser la més ètica) i funciona.

  7. Me parece fatal que el PSOE sea tan drástico. Es comprensible que no quiera desperdiciar la ventaja electoral que le supone los recortes que en educación se están aplicando en comunidades autónomas por el PP. Sin embargo, este tipo de vídeo no es el más indicado, ya que, se refleja claramente la desesperación e impotencia de no poder ganar el PSOE las elecciones y sin fuerza ni seguridad como para defender sus ideales sin tener que criticar al PP.
    De todas formas, sin estar al 100% de acuerdo, me parece más eficaz y justo los panfletos que está dando en las entradas de los colegios en el que se ofrecen datos comparativos de las iniciativas propuestas en educación propuestas por el PP y PSOE, ya que es un tipo de estrategia más objetiva, explicativa y real.

    Respecto a la educación, está claro que es un aspecto importante a considerar, pero no puede ser tan drástico, ya que no sólo deja mal al PP sino también a él mismo. Cantidad de socialistas se han formado en colegios privados. Concretamente, el propio Rubalcaba, como bien ha dicho Dayana, estudió en “Nuestra Señora del Pilar”, siendo uno de los más exclusivos de la capital madrileña.
    Mucha gente sabe que muchos fueron formados en colegios privados y si hacen este tipo de vídeos es perder el tiempo.

  8. El vídeo del niño rico del PSOE ha generado una gran polémica, y no es para menos. La coordinadora del comité electoral del PSOE, Elena Valenciano, defiende el vídeo asegurando que su función era generar debate y lo está consiguiendo. Valenciano afirma que el vídeo “no describe ninguna situación que no exista”.
    Puede que enseñe una realidad, pero es una realidad minoritaria. Y lo más importante: una realidad que bien podría atribuirse tanto a PP como a PSOE. ¿O acaso ninguno tiene empleadas del servicio en casa? ¿Ninguno lleva a sus hijos a un colegio privado?
    El secretario general del PSC, José Montilla, lleva a sus hijos al colegio alemán. Y tal como han dicho mis compañeras, tanto Rubalcaba como Zapatero fueron también a un colegio privado.
    No se puede generalizar. Que un niño vaya a un colegio privado no significa que su familia sea del partido popular ni mucho menos. Educación e ideología no es lo mismo.
    Y si se acaba generalizando, lo menos que podrían hacer es no generar contradicciones con sus argumentos. Deberían defender algo de lo que ellos dan ejemplo.

  9. Lo que pretende el PSOE con este video es, a parte de desprestigiar al PP, es hacer que sus votantes “de toda la vida” vayan a las urnas el 20N y voten a favor suyo. Independientemente de que guste o no, el spot dice lo que los socialistas quieren oir para, como he dicho antes, animarse a ir a votar. En estos momentos, lo único que puede hacer Rubalcaba y sus asesores de comunicación es esto: Publicidad negativa para cambiar alguna que otra opinión.
    En sí el anuncio es totalmente irreal (indepedientemente de las frases del final), se pueden decir las mismas cosas sin tener que “insultar” a los votantes del partido contrario. En fin, es muy triste que el PSOE tenga que recurrir a este tipo de campañas para evitar esta muerte tan anunciada.

  10. Carla Meléndez Martín

    Doncs sota el meu parer, considero que aquest spot no és ni molt menys com es considera en aquest comentari. El que reflexa aquest anunci es justament el que succeia en el franquisme. Només podien accedir a l’educació aquells que s’ho podiem permetre, és a dir, fer de l’educació una empresa per fer diners. S’ha de veure l’spot amb una perspectiva històrica, perquè coses com aquestes ja han passat. Està clar que a l’actualitat això no passa, però en els spots existeixen les hiperboles, exagerar els missatges i les maneres en que es diuen, i al cap i a la fi, no es cap mentida el que pinta el PSOE, és una suposada realitat.

  11. Bueno, yo considero que es más de lo que llevamos hablando unos días tanto en el blog como en la misma clase. ¿donde están los limites? Pues ahí están los limites. Hay cosas que no se deberían permitir y es una de las desventajas que en este caso tiene el medio Internet en las campañas políticas. Es un medio que no se puede controlar para nada, y cualquiera puede colgar un video que dañe y humille a un partido o candidato. Ya lo hemos visto en bastantes casos.
    Existe un “vacío legal” en el medio Internet que permite que acciones así se puedan llevar a cabo, porque ¿creéis que PSOE sería capaz de poner este video a modo de Spot en TV? Yo creo que no.
    Otro tema es el que seguramente volverán a escudarse en la Juventudes, es un buen escudo para candidatos y partidos, como comentamos en clase hace unas sesiones.

  12. Alba Gracia Córdoba

    Bueno yo estoy de acuerdo con mi compañera Carla, no creo que este spot sea algo tan horrible. Simplemente intenta hacer entender a la gente de una manera muy clara que si la educación se convierte en un servicio privado volveremos a la época de Franco donde solo podían permirse una buena educación los más ricos.

    Quizás veamos este spot muy exagerado pero, que lo es, pero pienso que los han exagerado llevándo a tal extremo para que a la sociedad le impacte y luche por la educación, porque ante todo la educación es un derecho que tienen que tener todas las personas de este país independientemente de la clase social que tengan.

    Por último comentar que lo que no me parece bien del spot es el final dicen que el Partido Popular esta haciendo grandes recortes en educación. En mi opinión esto no se debe hacer. Aquí estoy de acuerdo con mi compañera Alejadra que como bien dice ¿Dónde estan los límites? No hay límites, hemos llegado a un punto que en política es como en el amor y en la guerra, TODO VALE. Pienso que esta forma de hacer las cosas no sólo empeora la imagen que tenemos de la política, sino que además crean un malestar y una rivalidad “sucia” entre los dos partidos, que desde mi punto de vista, no es la correcta.

  13. Crec que hem arribat a un punt en que el tema és a veure qui la fa més grossa.
    Si el que pretenien era generar debat ho han aconseguit segur; de totes maneres no m’estranya que hagin produït un spot com aquest, estan totalment desesperats per rascar els vots que puguin i han aprofitat una realitat del PP que va en sentit contrari del que hauria d’anar tenint en compte l’actual context econòmic (retalls a l’ensenyança pública, etc.) i l’han explotat, assenyalant a l’oposició amb un dit ben gros.
    De totes maneres no trobo que en aquest debat hi càpiguen qüestions com a quines escoles van anar de petits els dirigents socialistes o si porten o no als seus fills a escoles privades; no trobo que el desitjar una educació pública de qualitat vagi en detriment amb escollir una o altre per a sí mateixos o les seves famílies; bé aniríem si cada mesura que prenguessin els polítics fos mirant-se el melic.

  14. Oriol Marquès Anglarill

    Aquest vídeo demostra que en política tot val. Que el fi justifica els mitjans i, això no hauria de ser així. El PSOE ha obtat per una estratègia electoral agressiva i que desacredita al contrari. Crec que en una campanya electoral elabora vídeos com aquests no són positiu, fins i tot a un pel de mal gust. Insisteixo amb la idea que és més licit i produeix més bona imatge de cara als votants a centrar-se únicament amb els problemes del teu propi partit i no dedicar-se permanent a citar el teu gran rival al 20 N. Ja que, el joc de dir ” jo no faria això però si votes els altres si que ho faran” és un mica infantil i és possible fer vídeo sense la necessitat de referir-se al PP. I això crea més confiança i credibilitat perquè el votant pot veure que el seu partit es centra amb les seves idees i no estar permanentment citant i fixant-se amb el teu rival.

  15. El vídeo del PSOE sobre los recortes que el PP está llevando a cabo en algunas comunidades que gobierna es un acierto en muchos aspectos, pero la efectividad en cuanto a atrapar más votos es muy cuestionable.

    El vídeo muestra la línea ideológica que supuestamente tiene el PSOE, es decir, de izquierdas y representación de la clase trabajadora, por lo tanto, es muy lícito su realización para llamar la atención de su electorado.
    El mensaje está realizado de manera que puede llegar a sensibilizar a muchos espectadores. La frase “corre, corre” lleva implícitamente la idea de algo así como que no te atrape el lobo (PP) que si llega te dejará sin provenir.
    La contundencia rodea a todo el mensaje, incluso en el eslogan “Pelea por lo que quieres.” Lleva un punto y final para dar mayor intensidad, pero poco común en cualquier eslogan publicitario.
    En cuanto a la efectividad, es decir si obtendrán más o menos votos, no es tan segura, ya que sólo convencerán a sus seguidores más fieles, pero aquellos desencantados con las promesas incumplidas votarán al PP, cosa poco positiva para el desarrollo de la democracia, pues se reafirma la alternancia en el poder de estos dos partidos.

  16. Laura Álvarez Gelabert

    ¿”Pelea por lo que quieres”?
    Calentitas, calentitas llegan las elecciones.
    ¿Quién ha decidido hacer este spot? No hay por donde cogerlo.
    El lema que ha elegido el equipo electoral del PSOE para la campaña me parece un gran error. Es un mensaje comodín que incita a que la parte luchadora que todos tenemos dentro, salga. Aunque eso creo que era lo que intentaban, pero el resultado es todo lo contrario: insulso, vacío y muy negativo. Además, ¿pelea?. ¿Como los italianos? Qué placer de Parlamento que anhela el PSOE. No dan pie con bola. Están totalmente fuera de órbita.

    Por otro lado, parece bastante adecuado a la situación y al principal problema para el PSOE: conseguir movilizar sus votantes potenciales que desencantados optan por la abstención. Sin seguir en la búsqueda de su amada socialdemocracia, la han dado por perdida. Podría ser un guiño a otras opciones de lucha: los derechos, el 15M, e incluso una cierta rectificación respecto al pasado reciente (el gobierno actual tenía que haber luchado mas por defender sus valores de siempre frente a los que “forzaron” unas decisiones contrarias a lo que verdaderamente quería y quiere el PSOE… y sus simpatizantes).

    Solo que ningún eslogan ni nada que puedan decir o hacer en campaña creo que va a variar de forma esencial lo que auguran las encuestas. Personalmente, le diría al PSOE que no intente jugar tan duro y sí más efectivo.

  17. Este video demuestra que al PSOE no le queda otra que avivar la separación de las dos Españas. Como llevan haciendo últimamente su discurso se basa en que la izquierda es la panacea y la derecha es el mal más temible que acecha nuestro país. Una estrategia arriesgada, pero probablemente sea de las únicas que pueden utilizar en estos momentos.

  18. ¡¡ESPAÑA SE ROMPE!!… -Ara s’ està acostant -gràcies al desastre del PSC/PSOE-, un govern presidit pel corre ve i dile.. d’ en RAJOY. Ell amb tota la cara dura, ENS FARÀ VERE QUE ENS ESTIMA MOLT… que l’ STATUT ens era dolent… i que per aquesta causa -precisament- malgrat haver estat aprobat al Parlament de MADRID, el Govern Socialista al ser embrutat, desfigurat i deixat sense esperit el tal STATUT -gràcies al pare “ve i dile” d’ en RAJOY i companyia-, NO VAN DIR NI PIU! -(Porque señores un despacho de Abogados en el centro de LEÓN es muchísimo e importante, cuando uno deja de presidir LA ESPAÑA QUE SE ROMPE (por culpa de los catalanes) -sin haber estado nunca, ENTERA)

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt