El solucionador de problemes

Una de les meves escenes favorites en la història del cinema és aquesta:

El senyor Lobo (Mr. Wolf en la versió original) apareix a Pulp Fiction, l’obra emblemàtica de Quentin Tarantino, per arreglar la destrossa que han generat dos gàngsters en matar per error dins d’un cotxe a un home i deixar-ho tot ple de sang i vísceres. El personatge que interpreta Harvey Keitel es presenta com a model a les escoles de negocis de com actuar amb eficàcia i discreció davant una situació molt complexa.

“Hola, soy el señor Lobo y soluciono problemas”

Sembla que aquesta setmana s’ha muntat la de Sant Quintí (és el meu humil homenatge a Tarantino) perquè el PSOE i els partits independentistes han acordat buscar un “relator” per explicar el contingut de les reunions i ajudar a arribar acords. No sé si ha estat un encert o no, el que sé de ben segur és que la reacció de la oposició formada pel PP (amb un líder especialment virulent que ha recorregut a qualificatius medievals i en desús com ara “felón”), Ciutadans (amb un Rivera que ara fa esforços de moderació per distanciar-se de Casado) i Vox ha estat molt desproporcionada. I la sorpresa per Pedro Sánchez ha estat comprovar com dins del seu partit també hi ha uns quants encara, començant per l’expresident Felipe González, que li recorden la seva extrema fragilitat política i parlamentària, malgrat la seva acreditada capacitat de resistència davant els seus adversaris (els del teu partit, com se sap, són els pitjors).

“Relator”, segons una magnífica pàgina web que explica l’etimologia de les paraules (www.etimologias.dechile.net), prové del llatí “re-fero” (el participi de “fero” és “latus”), i vol dir “tornar a portar uns fets al coneixement d’algú”. Un relator és algú que explica uns fets i els descriu de manera “vívida”. Com veiem, no hi ha per tant. Sembla que la figura està actuant més aviat com a “McGuffin” (aquell parany que utilitzava Hitchcok a les seves pel·lícules per desviar l’atenció de l’espectador). És la coartada, l’excusa perfecta per començar de manera molt agressiva la precampanya electoral a les europees, municipals, autonòmiques en algunes comunitats, i qui sap si generals. A uns dies de començar el judici al procés, PP, C’s i VOX convoquen una gran manifestació contra Pedro Sánchez que pot acabar forçant als partits independentistes a retirar les esmenes a la totalitat als pressupostos i permetre que es tramitin al Congrés.

A Espanya no necessitem un relator. Necessitem un solucionador de problemes. Algun voluntari per fer de Mister Wolf abans que corri la sang?

Josep Manuel Silva Alcalde
Advocat i periodista
Professor de Periodisme UAB

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt