Ens tenen fitxats a tots

 

Un fil de Twitter d’un jove expert en xarxes socials anomenat Adrià Rodríguez (@adriaral) fa dies que em fa pensar i m’incomoda pel seu contingut.

Resulta que el que per mi ha estat el millor invent dels darrers anys, que ha canviat la nostra manera  de pensar, d’actuar, de llegir, d’investigar, de viatjar, d’organitzar el nostre temps lliure, de relacionar-nos, d’informar-nos, i de tantes altres coses de la nostra vida quotidiana, té tanta informació de nosaltres (atès que som nosaltres els qui hem consentit, potser inconscientment, que així sigui) que fa por el que podrien fer si això cau en mans de segons qui.

Saben com em dic, per suposat. I on visc, a què em dedico, on i quan vaig néixer. També saben el mateix de tots els meus contactes, perquè saben quins són tots els meus contactes. Saben on he estat els darrers 11 anys. Saben que he viatjat a París, a Roma, a Katowice (Polònia), a Berlín,… Saben amb qui he anat cada vegada, amb quina companyia aèria he viatjat, quant he pagat pel bitllet, els llocs que he visitat, on he dinat i he sopat, si he anat al teatre o a un museu, o a un concert. Els hotels on m’he allotjat. El cotxes de lloguer o el transport que he fet servir. Saben el que m’agrada llegir, les meves aficions, que soc del Barça, que m’agrada Van Morrison, tots els vídeos que he vist per Internet, les pel·lícules que més m’interessen. les sèries a les que estic enganxat. Perquè saben tot el que he buscat per la xarxa durant els darrers anys. Per tant, també saben el que vull comprar, el que necessito en cada moment, i per això m’ofereixen publicitat d’aquests productes o serveis. Saben qui són els meus fills, com es diuen, els anys que tenen, i els amics amb els que surto, com penso, si soc independentista o no, si soc creient o no, si soc republicà o no. I com que tenen altres amics poderosos que han adquirit o amb qui s’han associat, també tenen totes les fotos que he penjat, els comentaris que he fet, i fins i tot els missatges privats que he enviat, a qui els he enviat i quan els he enviat.

Es diu Google, i ho sap tot de mi, i de tu, i de tots. Per això val tants diners i els seus amos són tan poderosos. I ho saben tot perquè ens ha regalat algunes coses a canvi de que nosaltres els hi cedim gratis la nostra vida, i potser la nostra ànima.

Entreu aquí i prepareu-vos per descobrir coses de vosaltres que ni tan sols vosaltres recordàveu: TOT EL QUE SABEM DE TU

Josep Manuel Silva
Advocat i periodista
Professor associat del Departament de Periodisme UAB

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top