I si canviem d’eslògans?

 

 

 

El Partit Popular ha presentat el seu eslògan de pre-campanya per les eleccions a Corts Generals previstes pel 20-N. No pot ser més original: “Empieza el cambio”. És exactament el mateix eslògan que va fer servir CiU a les darreres eleccions (“Comença el canvi”) i utilitza el mateix concepte de “canvi” que han fet servir per tot arreu al llarg de la història un munt de partits i candidats. Des del PSOE de Felipe González (“Por el cambio”) fins Obama (que alternava el concepte de canvi amb la èpica del “yes, we can”). El que demostra això és que en comunicació electoral gairebé està ja tot inventat. Si hi ha un partit que governa i el seu desgast és molt fort, l’adversari no té més remei que apel•lar a les ganes de canvi de l’electorat. És el més eficaç. Els que hi ha no ens agraden, volem uns altres (encara que sovint l’alternativa no sigui capaç de generar il•lusió); la idea de canvi és molt concreta, senzilla, fàcil de desenvolupar (el PP, com va fer CiU, té una estratègia basada en les xarxes socials per implicar al màxim de gent en la seva campanya a partir del concepte “¿Tu qué cambiarías?”).

A Catalunya com sabeu va existir una formació de suport al candidat del PSC, Pasqual Maragall, que es deia Ciutadans Pel Canvi (avui ja dissolta). Una formació que va mantenir el seu nom i les seves sigles fins i tot en unes eleccions en les que ja governava (van arribar a tenir un conseller de Justícia al govern tripartit), fet que representava la paradoxa de demanar al vot per una força governant que utilitzava el reclam del canvi. És a dir, votar Ciutadans pel Canvi no suposava un canvi, ja que ells ja governaven!!!

El concepte de canvi està amortitzat, però no hi ha altres. El PP sap que la majoria de la societat espanyola no vol saber res de ZP ni de les seves polítiques erràtiques (veurem si Rubalcaba és capaç de frenar aquesta onada de rebuig) i per això res millor que presentar-se com l’alternativa per satisfer aquesta necessitat de canvi. Per sort, a Catalunya, hi ha més opcions per escollir, però a la majoria del territori espanyol, i especialment a moltes províncies on la llei electoral només deixa espai de representació per dues formacions polítiques, el votant només pot optar entre el que hi ha (el PSOE) o el que vindrà (el PP).

Potser sí comença el canvi, però també podríem aprofitar per canviar d’eslògans, perquè aquests sembla que no canviaran mai.

16 comentaris a “I si canviem d’eslògans?”

  1. En català hi ha una paraula que a mi m’agrada molt “endreçar” i que en castellà no té una traducció exacte, potser seria la combinació de “limpiar-ordenar”. Que us sembla l’eslògan “CAL COMENÇAR A ENDREÇAR”.

  2. Dayana García Blas

    La realitat és que l’eslògan és dels típics i penso que és com la carta de joc que sempre es treu quan no hi ha res nou a dir, però si és cert que també en aquesta situació de crisi la paraula de “canvi”, probablement, sigui allò que vol escoltar el ciutadà.

  3. El canvi pel canvi no, si us plau.
    Espanya necessita un canvi real, positiu i ben explicat. No pot ser que es voti en funció de les desafeccions del partit anterior.
    És cert que quan les coses no es fan com s’han de fer es mereixen un toc d’atenció, digue’m-li càstig, però ara afevorir al contrari no toca, com diria el president Pujol.
    És complicat fer entendre a la opinió pública com creure en la política i el que es necessita en cada moment, però el pitjor és que els mateixos polítics no permeten que el poble entengui res. A ells ja el hi va bé aquest bipartidisme que s’ha anat creant al llarg dels anys on es juga al “ara et toca a tu i d’aquí a quatre anys a mí“ i així anar fent.
    Pitjor és encara anar repetint eslogans a cada campanya electoral. Sincerament, crec que en aquest cas no és culpa dels partits sinó de les agencies que hi ha darrera dels mateixos i és que ja no es fa cap esforç creatiu per crear una bona sintonia amb els electors. Simplement busquen el vot de càstig, esperant un error de l’altre per sortir-ne vencedors els contraris, tot desafavorint als partits minoritaris on arribarà un punt que ja no tindran ni veu ni vot, com recordem que va passar fa uns dies per la reforma constitucional.
    En resum i per acabar, no és més important el fet de repetir eslogans de campanya d’altres partits sinó el fet de que ja no mostren cap interès per ser diferents, per fer política de veritat, només es vol un vot insignificant on la persona en questió, el més segur, és que no se senti atreta per aquells ideals o propostes del partit. Volen un canvi però on, realment, no es canviarà res.

    Clàudia De Chiara,
    estudiant de Publicitat i RRPP i Periodisme de la UAO

  4. Jo crec que siguin o no eleccions anticipades, el ciutadà sempre vota per un canvi cap a una millora. Així que si sempre votem en favor al canvi, perquè no canviar d’eslògan? Tal com diu la Clàudia, les agencies que treballen per els partits podrien ser una mica més creatives de tan en tant.
    Per altre banda, el bipartidisme present a Espanya no millora la situació d’aquest canvi. Uns i altres diran de canviar coses, alguns les canviaran, però sempre n’hi haurà d’altres que faltarà millorar.

    Cristina Bosch Ferrer,
    estudiant de Publicitat i RRPP i Periodisme de la UAO

  5. El eslogan “Empieza el cambio” puede ser como dice Dayana, lo que quiere escuchar el ciudadano. Sin embargo, pienso que le falta veracidad y originalidad, quizás porque la actual filosofía política española de todos los partidos que la forman se basa en conseguir la mayoría de votos y en hundir a la oposición.
    Por este motivo, este eslogan no me da seguridad ni tranquilidad, ya que es un reflejo de que la crisis respecto a valores y fundamentos continuará.

  6. El eslogan del Partido Popular, “Empieza el cambio” por su falta de originalidad, lleva un mensaje implícito que es el reflejo de la falta de ideas de todos los políticos para salir de esta crisis.
    Las ideas les vienen dadas de los organismos internacionales como el Banco Europeo o el Fondo Monetario Internacional.
    Todos los partidos políticos saben que tendrán que asumir sus órdenes si quieren tener la confianza de los mercados financieros que son los que compran deudas públicas de un país.
    Por lo tanto, “Empieza el cambio” solo significa que el Partido Popular puede llegar a obtener el poder, pero no significa que la política económica o social vaya a cambiar.

  7. Tal com dius, gairebé està tot inventat. Els eslògans polítics han passat de ser el primer cop d’efecte d’un partit en la seva batalla electoral, a una frase ja típica i sense cap mena d’influència ni repercussió que acompanya al polític per tradició, perque s’ha de fer, però sense cap més aspiració que aquesta. A mi em sembla bo que això passi, menys frases originals i acotades i més propostes reals, ja que en una proposta detalladament explicada de tres, quatre o les pàgines que facin falta és on podem trobar el canvi, no en eslògans d’X nombre de caracters.

  8. No es la primera vez que el PP copia un eslogan, pero si han escogido la palabra cambio es porque no puede ser reemplazable por otra. La gente pide cambios, pide una alternativa, alguien que nos saque de esta crisis.
    Zapatero quizá piensa que esa alternativa es Rubalcaba, pero al ponerlo al mando la gente sabe que no es un cambio real porque ya ha formado parte del gobierno de Zapatero (como se decía en el post) y hace tiempo que ya lleva la voz cantante sin ser presidente.
    Se puede pensar que como CiU ha ganado en Cataluña con el eslogan “Comença el canvi” ellos también representarán el cambio que necesita España. El PP podría haber optado por lemas que introdujeran las palabras empleo, educación o servicios sociales pero la palabra cambio lo engloba todo. No tengo nada en contra de la palabra copiada, pero sí es verdad que la próxima vez podrían cambiar un poco la frase.

  9. Alejandra Zvereff Salmerón

    Parece mentira que estando a estas alturas no se busque algo más llamativo, más original. Se han confiado mucho y han dejado de invertir en algo importante. La palabra “cambio” es y ha sido la base de muchos eslóganes de partidos políticos, es una palabra que ya está en todos los discursos, es algo obvio que se propone un cambio por parte de la oposición. ¿Por qué utilizar la palabra “cambio” cuando se puede dar a entender de una manera más creativa?
    El eslogan de Obama en las pasadas elecciones era “yes, we can”, se da por hecho que es el cambio que propone, se da por hecho que habla de conseguir ese cambio pero no lo nombra. De esa manera le da más entusiasmo, más fuerza y más esperanza a su mensaje.
    Como ha dicho Claudia, no solo es culpa de los partidos, sino también de las agencias, pero una idea no se vende si alguien no la compra… Los dos se conforman y van a lo seguro, a lo tradicional.

  10. “Empieza el cambio”? És molt fàcil parlar de canvi quan el PSOE no ho ha sabut portar gens bé. És molt fàcil vendre la moto al ciutadà parlant de canvis i millores. Massa fàcil agafar un eslògan que ja va funcionar a les autonòmiques a CIU. Difícilment hi haurà un canvi quan el PSOE ha practicat més una política de dretes que d’esquerres. La veritat, considero que l’eslògan és el menys rellevant de tot. Lo important està darrera, en les explicacions, en les propostes, i en el compromís dels polítics. Però bé, amb aquest súper missatge consegueixes vots fàcilment, que al fi i al cap és el què interessa. Després, arriben les decepcions…

  11. Ana Belén Ribelles

    Cambio y cambio es lo único que se ha podido oir de los populares en estos últimos meses. Estoy con Carlos, esa palabra (eslogan) solo implica que el PP llegue al poder únicamente. Tanto dinero que se gastan en propaganda electoral y tan poca originalidad por ambas partes.

  12. “Empieza el cambio” un eslogan que podemos calificar como poco original, repetitvo o según algunos irreal. Lo cierto es que la mayor parte de los ciudadanos esta harto de 8 años de presidencia socialista y estos en vez de dar un aire nuevo al partido presenta a uno de la vieja guardia. Por suerte el PP no se pondrá a su nivel y el candidato no será Fraga. La gente quiere un cambio de presidente y de partido y esto es debido más que a los aciertos de unos a los fallos, los muchos fallos de los otros. Simpatizantes del PP o no todo el mundo desea que esta situación de un giro radical, así que podíamos decir que el eslogán refleja un sentimiento común que busca movilizar al mayor electorado posible.

  13. “Empieza el cambio”? Res nou. No fa falta fer molta memòria per recordar que ja va ser utilitzat per un altre partit (CiU en les eleccions catalanes, pèro, naturalment, en català).
    El terme CANVI és un eslògan breu, eficaç i senzill que promet resultat, inspira confiança i ofereix esperança. És per això que ara el PP també usa aquesta paraula per aconseguir guanyar les eleccions. Sí, és cert: l’agència no s’ha trencat gaire el cap, però el que també és cert és que aquesta campanya és simplement una acció pensada per sol·licitar als votants l’oportunitat de fer les coses de manera diferent i “millor”. Tal i com els hi ha anat als socialistes, les eleccions donaran la victòria al PP, però realment creieu en aquest CAMBIO? Recordem quan es va iniciar tot això…

    http://www.youtube.com/watch?v=N7P2ExRF3GQ

  14. Crec que es tracta d’un eslogan curt, directe i amb un missatge clar i sintètic. Amb un resultat força elevat. No obstant, aquest eslogan està caducat i és poc original. S’ha utilitzat en moltes campanyes electorals però expressat de forma diferent. Un recurs que en aquestes eleccions resulta molt obvi que toca un canvi. Es pot deduir que l’encarregat de màrqueting i comunicació del PP no s’ha esforçat gaire en un eslogan electoral, ja que, el partit ja es vegi guanyador d’unes eleccions gràcies els demèrits del PSOE que no pels mèrits del propi partit

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt