La Catalunya del futur


Vaig veure fa uns dies amb els meus fills l’anomenada “versió final” (the final cut) de Blade Runner, el film de culte de Ridley Scott estrenat al 1982 que havia estat alterat pels productors i que al 2007 va ser restaurat pel director modificant el final i afegint alguna escena descartada en la versió inicial. El que no canvia en cap de les versions és el monòleg del replicant Roy Batty (Rutger Hauer) abans de morir davant Deckard (Harrison Ford). De segur que recordeu aquestes paraules:

“Yo he visto cosas que vosotros no creeríais. Atacar naves en llamas más allá de Orión. He visto Rayos-C brillar en la oscuridad cerca de la puerta de Tannhäuser. Todos esos momentos se perderán en el tiempo… como lágrimas en la lluvia. Es hora de morir”.

Un replicant amb sentiments i angoixa en el moment de la mort.

En aquesta campanya electoral tan estranya també hem vist coses que no imaginàvem: candidats a la presó, o fugits a Brussel·les, emocions descontrolades, canvis profunds previstos en el mapa electoral català, una participació probablement de rècord, poques propostes programàtiques, molta divisió (“blocs”, quina paraula tan poc apropiada per una societat democràtica), joc brut, i alguna tímida apel·lació a la concòrdia i a la reconciliació.

La Catalunya del futur no es pot construir, com recordava Iceta en una de les “amables” entrevistes que li han fet en campanya, amb mig poble plorant i mig poble rient. Així no farem res. Ni buscant reiteradament enemics exteriors (que hi són) ni fent política només per una part de la ciutadania. O ens posem d’acord entre els que pensem diferent, o ens enfonsem com a país. No es tracta de si es trenca o no Espanya. Això ja no va d’independència ni d’unionisme. Això va de tornar a ser un sol poble, si és que hi som a temps. Si no ens en sortim,  tot allò que hem viscut, tot allò que hem vist, es perdrà en el temps, com llàgrimes sota la pluja. I potser, qui ho sap, serà l’hora de morir…

Bona jornada de reflexió i Bon Nadal!

Josep Manuel Silva Alcalde
Advocat i periodista
Professor associat de Periodisme UAB

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top