La lenta agonia del Partit Popular

Els canvis es fan en el moment més convenient perquè si no, mai no trobes el moment de fer-los, i te’ls acaben imposant els altres.

Algun dia repassarem la llarga llista d’errades comeses per culpa d’exercir una forma de lideratge consistent en esperar (i exasperar) fins la desesperació a que els problemes es resolguin tot sols, i quan ja no hi ha remei, i no es pot esperar més, llençar la cavalleria i destrossar-ho tot. És el model “Rajoy” i explica, per exemple, la manera absolutament desastrosa com s’ha gestionat el procés independentista català, però també la corrupció generalitzada dins el PP, la crisi a la Comunitat de Madrid i tants i tants altres exemples.

No pots estar sempre a la defensiva, fumar-te un puro i observar els moviments aliens fins que ja no tenen aturador més enllà de posar-ho ens mans de jutges que acabaran decidint segons el seu criteri, fins i tot de vegades en contra del govern de l’Estat.

No ha existit mai un relat seductor per contrarestar la utopia independentista. Mai ens han dit als catalans que no volem la ruptura per quin motiu ens hauríem de sentir contents de ser espanyols i formar part d’una comunitat d’interessos. De vegades fins i tot sembla que molestem, que no saben què fer amb nosaltres. Això explica que molta gent s’hagi apuntat (de vegades amb un punt excessiu d’irracionalitat) a l’aventura de la secessió, malgrat ja hem vist que de manera unilateral, sense majories ni suficients ni qualificades i de manera pacífica, no hi ha independència, ni reconeixement internacional, ni res que s’hi assembli. Malgrat tot, vista la incompetència i la manca de planificació que han mostrat els líders independentistes, molts continuem pensant que cal respectar les lleis i que no poden triturar en un parell de dies tot el “corpus” jurídic que en el seu moment vàrem avalar majoritàriament els catalans. Però això no eximeix la greu responsabilitat del Partit Popular per la seva manera de “no actuar”, posar-ho en mans de la justícia, i sembrar el desconcert per tot arreu. Ara també per Europa, on no entenen com s’ha arribat fins aquí. Els alemanys van tardar tres segons mal comptats en arreglar-ho quan el land de Baviera es va plantejar la possibilitat de proposar un referèndum de secessió. Els mateixos alemanys que ara, a través d’un tribunal regional, li diuen a un jutge del Tribunal Suprem espanyol que no aprofiti la confiança que es deriva del funcionament de les euroordres per intentar enganyar-lo reclamant algú per un delicte que no compleix els requisits suficients per ser qualificat de rebel·lió. Encara que també recordi que a Espanya no hi ha persecució política ni presos de consciència, malgrat els discursos reiterats dels mitjans i partits sobiranistes catalans.

El PP s’enfonsa, lentament, inexorable. Com la UCD en el seu dia. El assumpte dels màsters de la URJC és un altre símptoma de la fi d’una era. Fins i tot ja tenen substitut (C’s) esperant, sense cap pressa, a que passi per davant el cadàver del seu enemic. Caurà la presidenta de la Comunitat de Madrid, o perdran el govern. I cauran més torres, cada cop més altes, i tothom cantarà en el funeral allò de “no, si ja ho dèiem, ja es veia venir”. Tothom ho veu menys els que haurien de tenir més interès en arreglar-ho. Encara que potser ja sigui massa tard.

 

Josep Manuel Silva
Advocat i periodista
Professor associat del Departament de Periodisme UAB

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top