La Tele en la que crec

Fa 5 anys que formo part del Consell d’Administració de RTVE. El nostre mandat era per 6 anys, però la llei preveia una renovació parcial als tres anys de la meitat del Consell. No es va fer quan tocava, suposo que per dificultats de trobar consens entre les forces parlamentàries. Després va dimitir el President Luis Fernández, quan es va modificar la llei de finançament per eliminar la publicitat de TVE. Es va nomenar Alberto Oliart, que també va dimitir fa uns mesos. El Consell va decidir aleshores assumir les competències de gestió de la Corporació i nomenar un president rotatori cada mes fins que el Congrés dels Diputats nomenés un nou president, ja que hi havia eleccions per davant i era difícil arribar a un acord, imprescindible, entre PP i PSOE. Després va dimitir, al meu parer injustament, un dels onze consellers restants, proposat per CCOO, ja que el seu sindicat li va forçar a presentar la renúncia per l’anomenat affaire de l’Inews, del qual ja vaig parlar en el seu dia en aquest bloc. Semblava el llibre de l’Agata Christie, “Els deu negrets”. Al novembre, el PP guanya les eleccions per majoria absoluta, però el PSOE ha de celebrar un Congrés per escollir nou Secretari General, de manera que de moment no hi ha possibilitat de pactar un president executiu pel consens exigit per la llei. Arriba el mes de febrer, i seguint el torn corresponent, soc nomenat President del Consell de RTVE. Tanmateix, el PP acorda una sèrie de mesures per rebaixar el dèficit entre les quals una retallada de 200 milions pel 2012 a la subvenció de RTVE sobre els 1.200 milions del seu pressupost. Una tercera part aproximadament d’aquest pressupost correspon a despeses de personal, un altre terç a compres i serveis generals i la resta per programes. Una televisió no pot improvisar els seus productes, per tant, el pressupost per programes està compromès en la major part amb molta antelació. El marge és molt estret, és impossible arribar a retallar 200 milions pel mateix exercici. A més, 2012 és any olímpic, i els Jocs tenen un cost molt elevat, més de 70 milions, ja compromès o desemborsat. Hi ha contractes en vigor amb productores, amb professionals, que es poden intentar renegociar, però que no es poden rescindir unilateralment. Hi ha una possibilitat oberta encara, que és repercutir l’IVA , una mesura que es va deixar d’aplicar quan es va eliminar la publicitat. Seria una possible solució, ja que l’impacte econòmic d’aquesta mesura supera els 100 milions €. I jo em trobo que durant aquest mes hem de prendre una sèrie de decisions molt dures per evitar arribar a final de l’exercici de 2012 amb un dèficit que la llei no ens permet. Dit tot això, vull exposar en quin model de televisió pública (en aquest cas estatal) jo hi crec.

Crec en una televisió de qualitat, que prioritzi els continguts per sobre de les audiències. Això no vol dir renunciar al lideratge, però tampoc obsessionar-se cada matí amb les dades de Kantar a veure si hem guanyat en una dècima a la competència. El dia que es va suprimir la publicitat es va començar a canviar el model. Ja no competim pel pastís publicitari, i això no vol dir, ni molt menys, convertir-se en minoritaris, com passa a les televisions públiques als EE.UU, però sí vol dir que cal canviar el xip i que per exemple, programes com Informe Semanal o debats com 59 segons els ha d’emetre la televisió pública encara que les seves audiències no siguin milionàries ni se situïn entre els 10 programes més vistos del dia. I hem de tenir uns serveis informatius de qualitat, neutrals (que no és exactament el mateix que imparcials: tothom estaria d’acord en què una televisió no pot emetre continguts sexistes, per exemple, i en canvi, en nom de la imparcialitat, un periodista podria reivindicar el seu dret a orientar una informació de manera esbiaixada i donar-li un matís masclista, per posar un cas extrem), amb corresponsals allà on calgui, amb recursos suficients per garantir que l’espectador tindrà la millor informació el més aviat possible.

Crec en la funció social de la televisió, en el servei públic que ha d’exercir. Per això la televisió pública ha d’emetre programació infantil i respectar els horaris de protecció i els codis d’autoregulació. I donar la veu als que no la tenen, als discapacitats, a les ONG’s, a través del dret d’accés, i emetre les sèries i pel•lícules en versió dual (una manera fantàstica de practicar idiomes) i subtitulades per a sords. I denunciar les situacions de pobresa i d’injustícia social, vaig ser un dels últims alumnes de la Mercè Vilaret a la UAB, i ella ho tenia claríssim, especialment en temps de crisi. Però també ha de servir per explicar amb pedagogia les mesures que pren un govern per combatre aquesta crisi.

Crec en una televisió pública que vagi més enllà del món del futbol, hi ha el tennis, el bàsket, i altres esports no tan majoritaris que no interessen comercialment a altres televisions, i potser en temps de retallades (quan hi havia publicitat es podia justificar i s’han de mantenir els contractes en vigor) no té sentit renovar contractes milionaris per emetre futbol en obert. La gent està acostumada a pagar per veure el futbol, o anar al bar de la cantonada i beure unes cerveses mentre veu el partit amb els amics. El que no te sentit és que es retalli en sanitat i en educació i en canvi la televisió pública quedi al marge. Però tampoc tindria sentit retallar en educació i carregar-se la escola pública, per tant crec en un model de televisió pública semblant a l’actual, encara que s’hagi de rebaixar el seu pressupost, això sí, amb temps per endavant per aplicar la nova política.

També crec en que una televisió pública ha d’entretenir. I emetre bones pel·lícules sense interrupcions. I una part de l’entreteniment, especialment la ficció, s’ha de buscar en el mercat, en les productores externes. Però amb preus competitius i ajustats als moments en què vivim. I una altra part es pot fer amb producció pròpia, amb gent de plantilla, no cal fer grans fitxatges d’estrelles de fora, cal buscar i formar el talent dins de la empresa, fer per què hi és, fer concursos d’idees, i molts dels programes que s’han fet en el passat amb producció externa (com era el cas d’España Directo, per exemple) es poden fer amb producció interna (+Gente).

Crec en la importància de la televisió, en la seva presència massiva en les nostres vides, a dins de les nostres cases, el que representa TVE, per exemple, per molta gent de la meva generació i de les anteriors. I és cert que els temps estan canviant, i la manera de consumir televisió, per això crec que també cal una forta presència a la xarxa, tenir una web de tanta qualitat com RTVE.es, que no és només una web corporativa sinó que és un autèntic mitjà de comunicació de masses amb una capacitat d’immediatesa que ni la televisió, ni tan sols la ràdio tenen. I crec per suposat, en una ràdio pública de qualitat, i ja la tenim.

I crec en un model de televisió estatal que respecti la pluralitat cultural de l’Estat. Que tingui centres territorials, que emeti també en les llengües cooficials, que mostri la diversitat cultural del país a la resta de comunitats. I que no sigui centralista ni uniformitzadora.

Crec en tot això, i crec que tot això es pot fer de manera gradual amb una reducció important de la subvenció que la televisió pública rep de l’Estat, totalment lògica en temps de crisi. Però això no es pot fer en un mes, ni en dos, ni molt menys d’un dia per l’altre creant una alarma social innecessària. Per això necessitem temps, i marge per posar en marxa una altra televisió sense canviar el model. Es pot fer, només cal una mica de temps.

 

Josep Manuel Silva Alcalde

17 comentaris a “La Tele en la que crec”

  1. Excelente artículo, Josep Manuel. Me recuerda aquello de “si no sabemos a donde vamos, ¿cómo sabremos si hemos llegado?”. Como en cualquier proyecto, lo primero es definir de manera concreta e inequívoca los objetivos estratégicos. El segundo paso es conseguir los recursos necesarios para conseguirlos y tener la capacidad de coordinarlos de manera efectiva. Y cuando todo esto hay que hacerlo en un contexto que obliga a la reducción urgente de gastos, es cuando hay que demostrar que no sólo se tiene la Técnica del análisis financiero sino también, y sobre todo, el Arte de saber diferenciar “el músculo” de la “grasa”, esa que todos acumulamos en las fases en que las cosas parecen ir tan bien, tan bien, que nos relajamos en exceso. Si recortamos indiscriminadamente y manera precipitada, pensando que es prioritaria la urgencia a la precisión, corremos el riesgo de eliminar recursos imprescindibles (“los músculos”) para conseguir “llegar a puerto” con el rumbo planeado.
    Como te conozco desde hace muchos años, estoy convencido de que lo harás muy bien: cuentas no sólo con la Técnica, sino también con el Arte de aplicarla con esa sensatez que desaconseja caer en ese error tan nuestro de querer pasar de un extremo a otro de la noche a la mañana.
    Todos necesitamos aprender y todos queremos divertirnos, por eso la divulgación entretenida es una de las funciones clave de la televisión pública. La ignorancia y las falsas creencias nos hacen más vulnerables a demagogias y a populismos que empobrecen a las sociedades. Los beneficios económicos y sociales que puede generar un televisión pública de calidad y bien dirigida son enormes, aun cuando sus cuentas de resultados puedan reflejar déficits moderados y controlados.
    ¡Avante a toda máquina, capitán!

  2. Ara que hi ha retallades públiques per arreu, no seria hora de pensa en especialitzar les televisions publiques i que es retroalimentessin unes a altres? Descentralitzar, vaja. Més que res, donat que hi ha unes infraestructures fetes, mirar de que siguin rendibles tot i haver de retallar.

  3. Totalment d’acord, Josep Manuel, en tot el que dius sobre la televisió pública estatal, la llàstima és que no et deixin quedar a tu de president de la Corporació RTVE, aviat PP i PSOE pactaran un nou president que és qui acabarà de fer la feina iniciada pel PSOE: reduir la plantilla actual de RTVE a la mínima expressió.

  4. Me sorprende y preocupa que niegues la independencia informativa.

    RTVE tiene que ser independiente de todos los poderes, políticos, económicos, sociales. Así lo consagra la Ley 17/2006. Justamente el Consejo de Administración y sus consejeros deben defender esa independencia.

    En cuanto a la independencia informativa, el art. 24 de la citada Ley establece los consejos de informativos para velar por la indepencia de los profesionales de la información. El Estatuto de Información de RTVE-como bien sabes- desarrolla un conjunto de derechos y obligaciones deontológicas que pivotan en torno a la independencia de los informadores. Esa independencia no es una patente de corso para hacer cualquier cosa. Los informadores están sometidos a las indicaciones de los responsables editoriales que se deben a los principios establecidos por la Ley, el Estatuto, el Manual de Estilo, las directrices del propio Consejo de Administración… normas todas ellas que no hacen otra cosa sino explicitar la que es la línea editorial de RTVE: el respeto y fomento de los principios constitucionales.

    El ejemplo que pones no puede ser más desafortunado. Tanto los informadores, como los responsables editoriales y los directivos tienen que respetar los principios deontológicos establecidos en el art. 9 del Estatuto y no se podrá hacer un encargo profesional que los vulnere. En su punto 17 este código deontológico establece:

    “17. Actuarán (los profesionales de la información) con responsabilidad y rigor, evitando el uso de tópicos y estereotipos, especialmente en los casos que puedan suscitar discriminación por razón de sexo, orientación sexual, raza, ideología y creencias religiosas o extracción social y cultural. Deberán evitar los usos periodísticos y sociales que han disculpado o minimizado estas conductas. Asimismo, evitarán cualquier manifestación que incite a la violencia y expresiones o testimonios vejatorios o lesivos para la condición personal de los individuos y su integridad física y moral.”

    Para quien interese este es el enlace a Estatuto de Información de RTVE:

    http://www.consejoinformativostve.es/index.php?option=com_docman&task=doc_download&gid=10&Itemid=158

  5. Tampoco nos haremos daño…. un poco más de rigor Sr. Silva no hubiera estado mal. Buen artículo no se lo discuto pero y si nos mojamos un poquito “CON LA QUE ESTÁ CAYENDO” (frase que no paro de escuchar). Se acaban de limitar los salarios de los responsables de las entidades Bancarias que reciben presupuesto o directamente las gestiona el Estado (600.000 y 300.000 euros respectivamente). Que yo sepa el mayor accionista de RTVE es el estado. Pues apelando al sentido común, deberíamos tomar ejemplo en esta casa y revisar los salarios de algunos colaboradores ,complementos que perciben algunos compañeros, además de los contratos con las productoras privadas. Yo pensaba que el CONSEJO DE ADMINISTRACIÓN estaba para estas cosas. Evidentemente que no miraran hasta el último euro que se gasta en esta empresa, pero exigir rigor a la hora de emplear el dinero público esto si que es labor suya y la de sus compañeros. Un saludo desde el despacho de al lado.

  6. Gracias a todos por los comentarios. Santiago, ESTAMOS EN ELLO, esta misma semana espero aprobar medidas en esa línea que tú señalas, muchas gracias.

  7. Qué tal?

    Me han hablado muy bien de este post y me gustaría q me lo enviaras si puedes en castellano.

    No soy catalán (ni hablo su idioma) y aunque se entiende el sentido, me cuesta pillar los matices.

    Un saludo y gracias

  8. Apreciado Rafael:

    Está claro que o no me has entendido, o no me he explicado, o simplemente no estamos de acuerdo. Yo no niego la independencia, al revés, la defiendo a ultranza, lo que hago es distinguir entre neutralidad e imparcialidad. Si el ejemplo que he puesto no te gusta, aunque yo oigo y veo a menudo ese tipo de comentarios sexistas (aunque sean muy sutiles), te pondré otro en el campo del deporte, que suscita menos dudas. Cuando RTVE retransmite un partido de Nadal, o de la selección española, o cuando TV3 ofrece un Barça-Madrid, que debe ser, neutral o imparcial?? Neutral es que si hay una falta grave de un jugador español la debe denunciar, en cambio imparcial sería no mostrarse a favor de ninguno de los dos equipos, y supongo que a tí te parece normal posicionarse a favor de la selección española (aunque haya espectadores que no estén a favor) o en el caso de Tv3 a mí me parece normal que se posicione a favor del Barça (aunque haya espectadores en Catalunya que sean del Madrid, también muy respetables). ¿Te parece más claro el ejemplo? En ningún caso pongo en duda la independencia, pero en cambio introduzco ese matiz sobre la parcialidad. Conozco muy bien el Estatuto que citas, y además fui uno de los impulsores junto a algunos compañeros del consejo en RTVE del documento de Principios de la Programación y de la regulación de los Consejos de Informativos, así que no creo que haya dudas sobre lo que pienso al respecto. Saludos cordiales, ya ves que en este bloc se admiten todas las opiniones, siempre que sean respetuosas, y tu opinión lo es y además muy válida por tu trayectoria.

  9. Hola Eduardo, gracias por leerme, tienes un sistema de traducción automática en una de las pestañas que creo que funciona muy bien, si no, me lo dices y lo revisaremos. Un abrazo. JMS

  10. Pues siento tener que discrepar. No estabamos hablando de neutralidad e imparcialidad, sino de independencia y en tu texto se niega -creo- esa independencia garantizada por el marco legal. Los informadores de RTVE se someten a ese marco legal, a sus normas deontológicas y de buena práctica, pero en ese marco son independientes, no escriben al dictado y no están obligados a seguir indicaciones editoriales que vayan contra esos principios.

    En cuanto a neutralidad e imparcialidad, creo que ambas son exigibles a los informadores de la televisión pública. Soy desde luego contrario al patrioterismo deportivo (vaya espectáculo que está dando este país estos días, “prietas las filas”). El informador deportivo tiene que cumplir los mismos requerimientos de imparcialidad y neutralidad que el resto y desde luego no está para jalear a ningún equipo.

    En términos generales, imparcialidad y neutralidad no quieren decir asepsia informativa. Imparcialidad y neutralidad quieren decir mostrar todas las posiciones (según su peso) sin tomar partido, en tanto que estas posiciones se mantengan dentro de los valores constitucionales. Entre víctimas y verdugos hay que tomar partido por las víctimas, pero -y sé que eso a veces duele- sin dejar de escuchar a los verdugos. Imparcialidad y neutralidad no quiere decir dejar de investigar o escudarse en el periodismo de declaraciones para no informar en profundidad de las implicaciones de un acontecimiento.

    Los informativos de TVE han logrado una aceptable neutralidad institucional, pero les falta mucho para reflejar el verdadero pluralismo social (¿no hay más economistas que los de FEDEA?).

    Me alegro de poder seguir debatiendo contigo, ahora en el ciberespacio.

  11. Señor Silva ,RTVE sera rentable cuando quiten las productoras privadas que quitan el trabajo los trabajadores de RTVE ,despoliticen los informativos ,consejos de administración ,quiten los eventos deportivos ruinosos como la Champions ,supriman canales y reubiquen los programas de esos canales en la 1 y la 2 ,dejen de comprar telenovelas sudamericanas y mejicanas para rellenar la parrilla de 1 por la tarde .

  12. Gracias Rafael, en todo caso lo que está claro es que cuando hablaba de independencia utilicé el concepto de forma confusa, ya que me refería a imparcialidad. Pero me encanta discrepar contigo, tus argumentos son sólidos y los respeto. Un abrazo.
    En cuanto a César, tienes razón y de hecho eso es lo que yo defiendo en el post, gracias por seguirme.

  13. Eduardo Madinaveitia

    Muy buen artículo, Josep M.
    Sólo un matiz: completamente de acuerdo en que no hay que obsesionarse con los datos de Kantar, pero no se puede prescindir de ellos para saber a quién y cómo estamos llegando. Una televisión, un medio de comunicación, sólo tiene senido por su audiencia. Si no llega a nadie, o si no llega a quién tiene que llegar y como tiene que llegar, no cumple su función social.

  14. Hola Eduardo, gracias por el comentario, creo que estamos de acuerdo, no obsesionarse no quiere decir no perder de vista las audiencias, una televisión que nadie ve es una televisión muerta, en efecto, así que muchas gracias por el comentario. Saludos. JMS

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt