L’enciam, el llop i el xai

Rajoy Sanchez Rivera Iglesias

Potser coneixeu l’endevinalla del pastor que volia travessar un riu amb un llop, un xai i un enciam. A la barca només hi caben ell i un dels tres. I no pot deixar el xai amb l’enciam perquè se’l menjaria, ni al llop amb el xai per la mateixa raó.

La solució passa per portar sempre un passatger d’anada i de vegades, un de tornada. O sigui, primer agafa el xai i el porta a l’altra banda i torna sol. Després agafa el llop però quan arriba a l’altra vora del riu, deixa el llop i agafa el xai. Després deixa el xai i agafa l’enciam i el deixa amb el llop i finalment torna a recollir el xai i…ja els torna a tenir tots a l’altra banda i tothom passant gana!! (aquesta solució no resol el problema de què farà quan els tingui de nou als tres tots junts sense que acabi en un festival de sang i fetge, especialment pel xai, i potser també pel pastor, mentre que el pobre enciam té totes les de perdre, per què, al final, és l´únic que no pot escapar…)

Aquests dies de pactes i ofertes i especulacions amb la possibilitat o no d’investir president i de formar govern a Madrid, he recordat aquesta vella endevinalla que al final no és més que un joc de combinacions impossible de dur a terme en la realitat (aposto el que sigui a que el xai i el llop han marxat corrents a la primera de canvi, vist el règim tan estricte d’alimentació a què els sotmet el pastor…).

El PP vol una gran coalició amb el PSOE (teòricament, ja que és la seva única possibilitat de governar si no vol repetir eleccions) i si cal (de fet no els necessitarien però queda millor si els integren dins la mateixa coalició) amb Ciutadans, però no vol saber res de Podemos ni encara més dels “perillosos separatistes” (dir això del PNB, per exemple, és realment trist, quan els bascos estan donant lliçons de pragmatisme polític dia sí i dia també).

El PSOE no vol pactar amb el PP, és clar, i intenta un pacte d’esquerres amb Podemos i si pot ser amb Ciutadans, però, ai Senyor!, Ciutadans no pot anar a la mateixa barca amb Podemos, amb la qual cosa, els de Podemos demanen molt més del que el Comitè Federal del PSOE estaria disposat a donar per investir Sánchez…

Ciutadans no te gaire cosa a fer si no pacten PP i PSOE o PSOE i Podemos, però ja hem dit que no vol res amb Podemos, ni tampoc amb els perillosos separatistes…

I els de Podemos són els que ho tenen millor, perquè fins i tot ja hi posen condicions: pacte amb el PSOE i amb algú dels altres (que a ells no els hi semblen de moment tan perillosos) i als de Ciutadans… que els bombin!!

De manera que el pastor (qui és el pastor? El Rei? El poble espanyol que observa atònit el vodevil? Felipe González que ho arreglarà tot? La troika i Angela Merkel que estan patint per si Espanya s’allunya dels ajustos i cal recordar a Pablo Iglesias el que va fer Alexis Sipras…?) no sap què fer ni per on començar a travessar el riu.

No sé, a mi em dona la sensació que al final el pastor no trobarà la solució a l’enigma i entre tots es menjaran a Pedro Sánchez (començant pel seu partit), Aznar ho intentarà amb Rajoy, l’Albert Rivera es desinflarà com un globus, i la Colau es berenarà Pablo Iglesias, i tornarem a tenir eleccions abans de l’estiu, demostrant que Espanya no és com la Dinamarca de ficció que veiem a la meva sèrie de capçalera aquests dies, Borgen, que explica com s’han de fer els pactes sense morir en l’intent…

I això que no sabem qui és el llop, qui el xai i sobre tot, qui és l’enciam!

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top