Petits canvis…

 

El Periódico de Catalunya publica en la seva edició d’avui una enquesta d’intenció de vot a les eleccions al Parlament de Catalunya feta pel GESOP que no difereix gaire dels resultats de les darreres eleccions del passat novembre. CiU tornaria a guanyar les eleccions a 17 punts del PSC, que s’enfonsa encara més, al igual que ERC. Només Iniciativa i el PP millorarien resultats. El vot en blanc es convertiria en la…segona! opció electoral dels catalans. Ciutadans mantindria la seva representació i Solidaritat podria desaparèixer del mapa parlamentari en benefici de les CUP. En definitiva, totes les senyals apuntades a les eleccions municipals es concretarien en alguns petits canvis en la representació política a Catalunya.

Algunes reflexions al respecte:

–          Les mesures d’austeritat proposades pel Govern Mas son ben compreses pels seus electors, que entenen que són decisions obligades pel context econòmic i necessàries per intentar sortir de la crisi. La política de CiU es veu com un remei, potser per alguns votants com un mal menor, per corregir els errors dels governs anteriors.

–          La crisi de lideratge a ERC i PSC passaria factura a aquests dos partits que en aquests moments no tenen ni candidat. Els avisos del president Mas sobre un possible avançament electoral a Catalunya haurien de ser percebuts pels dirigents d’aquests dos partits com una invitació a pactar els pressupostos amb CiU i no deixar al PP el protagonisme exclusiu com a soci preferent del Govern de la Generalitat.

–          El PP pot obtenir un resultat històric a Catalunya en les properes eleccions generals, en part gràcies a un transferència claríssima de vots des del PSC. Els seus electors són els més fidels de tots i acudiran en massa a votar per fer fora al govern de ZP.

–          Com ja hem vist als darrers anys, el tripartit ha estat nefast per socialistes i republicans, però no per Iniciativa, que n’ha tret profit de la seva presència al govern i a moltes institucions catalanes gràcies a la suma de vots entre les formacions d’esquerres. Prendran nota PSC i ERC pel futur?

–          El desgavell independentista és total, amb l’abandonament de Joan Laporta del grup parlamentari a les poques setmanes de ser escollit, la seva candidatura amb Jordi Portabella a l’Ajuntament de Barcelona i l’enfonsament en les enquestes. Les CUP en sortiran beneficiades de la desfeta com ha passat a molts ajuntaments catalans.

–          I finalment, hi ha indignació i fins i tot es pot mesurar entre els votants (els que no voten no sabem per què no ho fan), gràcies a aquest increment del vot en blanc, que després mai no és tan elevat com apunta el sondeig, però que indica que molta gent està passant dificultats, que demana canvis en el sistema i que, en tot cas, a qui de segur que no beneficia és al govern agònic de José Luis Rodríguez Zapatero. Tot i els seus esforços per evitar-ho, ZP passarà a la història com el pitjor president de la democràcia a Espanya.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt