Fa dies que parlem de campanya electoral. De fet la campanya va començar el dia en què Zapatero va anunciar que s’avançaven les eleccions al 20-N i en especial el dia que Alfredo Pérez Rubalcaba va ser proclamat candidat del PSOE a la presidència del Govern. Fa dies també que en aquest bloc parlem de les novetats de la campanya. Una campanya que teòricament dura només quinze dies però que tots sabem que dura molt més. El petit matís legal de que els candidats no poden demanar de manera explícita el vot ens obliga a utilitzar l’eufemisme de “pre-campanya” però tots sabem de què parlem. Per aquest motiu, i fins al 20 de novembre, aquest bloc es dedicarà íntegrament a analitzar les diferents propostes en matèria de comunicació política que presentin els partits que compareixen a les eleccions generals a Corts. Avui presentem la proposta de espot electoral del candidat Rubalcaba que fa dies que podeu trobar al Youtube. No el podeu veure per televisió per què com sabeu a Espanya està prohibit fer publicitat electoral a TV, fora dels espais gratuïts que emeten les televisions públiques durant la campanya. És un espot basat en una lletra, la “R” de Rubalcaba. Amb Zapatero n’eren dues (“ZP”, un invent del publicista Joan Campmany), hem perdut una lletra pel camí, i el missatge es basa en recordar les virtuts i habilitats del candidat a partir dels adjectius que comencen per la lletra R. “Racional, ràpid, realista, receptiu, reconegut, recte, reformista, renovador, relaxat, resistent, responsable…” Bé, és un missatge simple i directe, encara que dubto de la seva eficàcia. Què ens aporta de nou? Quin és el factor clau de l’espot que pretén persuadir-nos per anar a votar Rubalcaba? Però sobre tot, què volen dir alguns adjectius com “resurgido”? (podríem traduir-ho com reeixit?), és que havia desaparegut i ha tornar a aparèixer? No sembla el cas d’algú que porta pràcticament tota la seva vida professional dedicat a la política i que ha participat en tots els governs socialistes des de la transició. I Què vol dir relator? És algú que explica contes? I representatiu? Representatiu de què? Potser la idea de jugar amb la “r” els hi sembla original, però està tan buida de contingut que crec que l’equip de campanya de Rubalcaba haurà d’esforçar-se una mica més per no ser “repetitiu, redundant, reduccionista, rutinari” i per no “relliscar” el 20-N.
L’espot hem transmet una sensació de tranquil·litat i pau, però sobretot penso que han volgut donar la volta al pastís, és a dir, no anar directes contra els populars, si no que han jugat amb la imatge física del candidat per transmetre un joc de nens formant paraules desprès de la “R”. Sincerament, crec al 100% que han aprofitat la imatge de tendresa i de bona persona que transmet Rubalcaba per posar aquesta qualitat a l’anunci i així fer èmfasis en un aspecte que “podria” guanyar al PP, i es que si comparem la imatge física de Rajoy (més seriós) amb la de Rubalcaba, estarem d’acord en què tots dos s’assemblen ben poc. Encara que l’única coincidència entre els dos candidats, i un cop vist l’anunci dels socialistes, podria ser la “R” dels cognoms.
Ara bé, sent realistes i deixant fora els sentiments i les emocions que la melodia i les imatges de l’espot poden transmetre als ciutadans i centrant-nos en la eficàcia política, puc i m’atreveixo a afirmar que aquest anunci no va enlloc, i més en una conjuntura de crisis on la gent reclama propostes i solucions, no imatges de tendresa, ni jocs de nens. No obstant això, penso que la idea de l’espot és bona, però per reforçar només un missatge, és a dir, hauria estat un bon anunci si ja tinguessin les eleccions mig “guanyades”. Certament, l’únic que poden aconseguir és que la gent digui: “oh que bonic”, però que no voti als socialistes perquè de lo bonic no surten solucions, i si surten del canvi i del treball constant.
A més, si ens parem a analitzar les paraules i ens parem a comparar-les amb el recorregut polític dels socialistes al poder, mitjà part podríem fer-les fora, encara que podríem salvar la de “Relajado” perquè si que s’han relaxat molt i així ha anat la cosa que fins i tot Zapatero va demanar les eleccions anticipades. Per tant, si fos Rubalcaba seria una miqueta més seriós i donaria un crit d’atenció al equipo de comunicació ja què aquí no es tracta de jugar a crear paraules, si no que estem escollint un candidat que sigui capaç de representar a tots nosaltres i davant tots.
Crec que l’equip de campanya de Rubalcaba ha sabut transmetre un missatge directe i sencill amb l’espot elaborat. Juga força bé amb els punts forts dels candidat que millor el defineixen. Ara, repetir el espot que es va fer servir amb la campanya de Zapatero no diu molt amb la originalitat del departament de màrqueting del partit socialista.
D’altra banda, és cert que si ens posem a analitzar una per una els conceptes, que comencen per la lletra “R”, alguns dels utilitzats es podrien posar en dubtes a causa de l’actuació d’aquest últims mesos de la pre-campanya del candidat del PSOE. Crec que per obtenir els resultats que el PSOE espera s’hauran d’espavilar i fer un pas endavant en l’elaboració dels pròxims espots.
Fer sopa de lletres.
Rubalcaba, com ve esmenta l’escrit, porta al partit dels socialistes, gairabe, desde la transició però, realment algú coneix bé al senyor Rubalcaba?
No. Aquesta és la resposta. Tothom ha vist al candidat sempre darrera un altre representant o parlant al Congrés en boca d’algú altre del seu partit, potser ha format part d’una imatge una mica rocambolesca i de titella, on ha estat sempre una mica manejat per els de adalt.
Amb això vull expressar la meva aprobació al spot que Joan Campany, com a bon publicista, ha sapigut crear una imatge “renovadora“ d’un candidat que poca gent sap, realment, com és i que sempre ha passat bastant desapercebut.
Amb això no em refereixo que sigui un bon anunci. No crec que els serveixi de gaire per a guanyar les eleccions, però a la gent li farà gràcia veure com un partit es desmarca de les crítiques cap a la oposició, de les catàstrofes i la crisi que estem patint i crea un nou personatge que es desentén, totalment, del seu partit actual i busca crear bona sintonia amb els seus electors, almenys amb els que ja tenen.
Quan torno a veure aquesta campanya no puc deixar de recordar aquella que es va fer per potenciar la lectura utilitzant objectes o cartells els quals veus cada dia sense voler i et deien que “tot el que llegeixes durant el dia equival a quatre pàgines d’un llibre, imagina quantes coses bones pots arribar a llegir“ o alguna cosa semblant, la questió és que et venien ganes de llegir. Doncs amb el senyor Rubalcaba et venen ganes de conèixe’l i veure si realment és així. Però s’hauria de veure si aquests mots que el defineixen son realment certs o es queden en una simple sopa de lletres.
Tot i així com a spot motivador no ho és gaire, no aporta cap tipus d’idea o proposta nova o diferent per a cambiar aquest batibull de males coordinacions del seu propi partit, no ho oblidem.
Me parece un buen anuncio y más hablando de política, ya que en 46 segundos es capaz de pronunciar 24 adjetivos que definen “supuestamente” a Rubalcaba. Pero creo que esta campaña tiene alguna que otra laguna:
No sé que pensáis, pero si realmente una persona tiene todos esos adjetivos, estaríamos hablando de alguien perfecto. Y si encima lo enfocamos a la política, tendríamos delante a la mejor persona del mundo gobernando nuestro país. ¿Qué hay mejor que eso? Obviamente el spot, tal y como dice Claudia, hacen que te entren ganas de conocer a Rubalcaba para saber si realmente tiene todas estas cualidades, pero creo que lo ponen tan divino que dudo que después de los tiempos que corren y todos los desengaños que ha tenido el ciudadano español con el mundo de la política alguien se lo crea realmente y le incite a votarlo. ¿Por qué? Porque en estas elecciones la gente se lo va a pensar, repensar y “rerrepensar” antes de votar. Son cuatro duros y largos años por delante y la sociedad española no está dispuesta a seguir hundida en esta profunda crisis. La gente necesita soluciones y el partido que de más soluciones será el votado. Así que ya no se trata de una cuestión de quien cae mejor o quien es mejor persona, ya que claramente en estas cuestiones Rubalcaba le lleva una gran ventaja a Rajoy. Sino de quien es capaz de asumir la situación española con más firmeza y puede dar soluciones (acertadas, por favor, que aquí parece que valga todo ya) a problemas que forman parte de la vida de todos los españoles “normales”.
Deberían seguir con su propuesta de dar a conocer a Rubalcaba como el mejor del mundo pero además empezar a presentar soluciones y propuestas viables que el ciudadano pueda creérselas y lo más importante que si por casualidad ganaran las llevaran a cabo para demostrar a todos que el PSOE también lo vale.
Repetitiu i sense novetats. Una vegada més s’ha desaprofitat una molt gran oportunitat. En comptes de perdre el temps en recordar als electors els suposats punts forts de Rubalcaba, el paper que hauria d’haver desarrelat la campanya publicitària és el de demostrar com el PSOE podria funcionar en aquesta nova governació amb els pocs recursos de l’Estat i sense la necessitat de recórrer a finançament extern o retallades brutals. No hi ha hagut, en aquest sentit, novetats a registrat en les propostes subjectes (treball, educació, entre d’altres), la qual cosa considero prioritària. Típic format de campanya, molt atractiu sí, però poc efectiu. El que ara necessitem son els ingredients socials que tots reclamem: ARGUMENTS DE CANVI per a que existeixi un creixement sostenible del país.
El anuncio no me desagrada, creo que es interesante aunque, como bien dices, creo que deberían haber pensado más en las palabras que ponían.
Creo que, aunque sea repetitivo, siempre suele funcionar. Con esto, no quiero decir que el PSOE vaya a ganar las elecciones, pero puede ser que cuando la sociedad vea el anuncio se olvide, un poco, de todo lo ocurrido con los socialistas estos últimos meses.
La pre-campaña iniciada por el Partido Socialista para las elecciones del 20-N se centra en la personalidad del candidato, el señor Rubalcaba.
El factor clave del espot es persuadir a los votantes sobre la capacidad de gestión, diálogo, seguridad, etc. que tiene el candidato socialista.
Es posible que su experiencia en el gobierno del país le otorgue un grado más respecto a su rival el señor Rajoy.
No obstante, calificativos como relator pueden llevar a pensar que lo que se nos quiere vender son cuentos de María Sarmiento… puesto que el gobierno de Zapatero, del que Rubalcaba ha formado parte, durante muchos años ha incumplido muchos aspectos del programa electoral del 2008. Zapatero se comprometió a aceptar el Estatuto de Cataluña, a reducir las tasas de desempleo del 7%, a elevar el salario mínimo hasta 800€, la ampliación del permiso de paternidad, el objetivo de promover 1,5 millones de viviendas protegidas, etc. y todos estos aspectos se los ha llevado el viento. Es verdad que la crisis económica ha llevado al traste todos esos objetivos, pero los cerebros grises ya advertían de la explosión de la burbuja inmobiliaria de donde se extraían grandes recursos para poder cumplir sus promesas.
Por ello, no podemos confiar sólo en la capacidad gestora del señor Rubalcaba, ya que todo depende de cómo se desarrolle la crisis económica.
Hemos de ir a votar para ejercer nuestro derecho democrático, pero las promesas electorales, tanto del PSOE como del PP, hay que ponerlas en cuarentena.
Después de ver el anuncio de pre-campaña socialista, considero que analizándolo bien cae por muchos motivos. Principalmente, los adjetivos elegidos para calificar a Rubalcaba podrían ser los mismos que otorgaríamos a cualquier otra persona. No nos indican nada nuevo de su personalidad ni le hacen destacar frente a su “adversario.” El spot estéticamente es bonito, pero el juego de las erres no funciona. Encontramos que al principio hay varias palabras que empeizan con -ra, luego aparecen muchísimas con -re, dos con -ri y finalmente Rubalcaba. Si querían hacer un juego de palabras siguiendo las vocales, podrían haberlo hecho de forma equitativa y sin olvidarse palabras con -ro.
En definitiva, encuentro que es un spot que no llega a motivar al elector ,ya que no muestra nada nuevo y pasa inadvertido. No es el spot que se espera de un futuro presidente, parece que han dado la batalla por perdida.
Sóc dels que pensa que al màrketing polític està tot inventat, si més no, pel que fa als eslògans electorals. La campanya de Rubalcaba que se’ns presenta aquí va més enllà i no només repeteix un recurs ja desgastat (no és el primer polític ni serà l’últim en fer servir adjectius que comparteixen una mateixa primera lletra, la del nom del polític) sinó que provoca en l’espectador una sensació de tedi absolut, de que el polític en qüestió li demana el vot a través d’un exercici d’imaginació digne de l’educació primària. La situació del PSOE a Espanya reclama ensenyar les cartes i no fer ús d’un recurs tan fàcil com a element captador de vots, encara que potser l’utilització d’aquesta arma tan inofensiva respon a la crua realitat: la falta de respostes que aquest partit pot donar a dia d’avui als problemes del pais. Crec que el paper que faci el partit socialista en aquestes eleccions dependrà més de la simpatia i seguretat que transmet Rubalcaba que no pas del màrketing que es pugui ingeniar desde Ferraz.
Me parece una buena idea, una buena manera de presentar a alguien a unas elecciones, si, pero lo que es, es una buena idea para presentar a alguien del que no se sabe nada, de un candidato nuevo, que no sea Reconocible y no es el caso.
Como se ha dicho en otros posts, Rubalcaba no es tan poco Reconocido como para permitirse un spot como este. Mirando el spot detenidamente, te das cuenta de que realmente han buscado adjetivos que empiecen con la “R”, pero no todos tienen que ver con el candidato. Son adjetivos que quedan bien, que definen a una persona casi perfecta para levantar el país.
De la misma manera que criticamos y buscábamos los puntos débiles del slogan del PP, hay que decir que en este caso también se ha tirado mucho a lo fácil. Por no hablar de ciertas contradicciones que se comenten en el spot.
Responsable, buena palabra para definir a una persona si no se presenta a las elecciones. Obviamente un candidato a la presidencia es una persona Responsable, así como Respetable, sino, ¿a que estaríamos jugando?
Pero Vayamos al kit de la cuestión, ¿quieren dar a entender que todos estos adjetivos pertenecen únicamente a Rubalcaba? ¿Que el líder de la oposición no posee ningún adjetivo de los presentados? Parece muy obvio, pero entonces se entendería la aparición, en el spot, de palabras que no se relacionan con Rubalcaba.
El PP siempre se ha visto como poco cercano al “pueblo”, representantes de los adinerados y poco representantes de la mayoría de la población española: la obrera.
Con esta campaña, está claro que, lo que quiere el PSOE es atraer al pueblo obrero con un Rubalcaba más desenfadado y que, prácticamente, sólo le falta salir a comprar el pan con zapatillas de estar por casa. No obstante, no se dan cuenta de que, hoy en día, el pueblo mayorista ya está harto de aguantar “gracias” de los políticos. Quieren a alguien que nos saque de la crisis y poco más le importan los otros aspectos.
Considero que aquesta mena de campanyes van dirigides especialment a aquella gent que mai té un vot clar i definit. A aquelles persones que estan a la franja de centre i que tan aviat voten vermell com després ho fan en blau votant a destre i sinistre.
En aquest cas, la R de Rubalcaba tracta de fer arribar una seria de adjectius per conèixer les grans virtuts que té el candidat amb colors simpàtics, amb una bonica melodia…en definitiva, un spot maco que entra per la vista. El que està clar, és què hi ha un vot fidel que no vota al candidat en sí, sinó a qualsevol que representés les seves idees polítiques en aquell partit, i que per contra, aquesta campanya vol arribar aquells que els hi balla el cap.
No tinc cap mena de dubte que la dreta es farà amb les properes eleccions del 20-N i és perquè el ciutadà que fins ara havia recolzat al PSOE està cansat, esgotat, es sent enganyat perquè res del que s’havia promès s’ha complert…i per fer un política de dretes és millor un govern de dretes en tota la seva plenitud.
Veurem què passa, però deu n’hi do la tardor que ens espera amb un Sr.Rubalcaba tractant de revertit els pronòstics tant desfavorables que té tractant de convèncer al convers amb aquestes campanyes boniques que no van més enllà de lo emocional.
El spot publicitario presentado por el equipo de Rubalcaba tiene a mi entender un problema; no te quedas con una idea básica en tu cabeza, por muy agradable que sea el producto lo cierto es que pasadas unas horas es difícil sacar una idea n claro del anuncio. Tal y como está el panorama político creo que no es el momento para spots abstractos sino que la gente quiere ideas claras y concisas, estilo PP. Rubalcaba está cavando su propio cadáver político y lo único que le queda es tratar de ensalzar aquellos elogios que le han sido atribuidos a lo largo de su vida política y por su contra tratar de hacer olvidar su papel en estas dos últimas legislaturas.
El spot (claramente, un testimonial), no parece resolver los problemas que presenta la candidatura de Rubalcaba, sino más bien reforzarlos.
Por un lado, parece que interpela directamente a Zapatero. Resumir una campaña electoral con el eslogan :“Rubalcaba, sí”. Es una forma de decir “Zapatero, no” . Sin nombrarlo, Rubalcaba parece no poder evitar referirse a su peor miedo que no es Mariano Rajoy sino Zapatero.
Por otro lado, una estrategia que se base en esconder al partido (el logo del PSOE aparece recién al final del spot y casi tratando de que pase desapercibido) es siempre peligrosa. Es muy simple. Porque, aunque lo escondan, todos sabemos que el PSOE está allí. Y, en general, la falta de claridad y trasparencia siempre genera desconfianza en los electores.
El spot de Rubalcaba trata de construir seducción y confianza con una larga lista de presuntas virtudes, enumeradas por testimonios irreales, guionados y con personajes seleccionados por casting. Este spot no logra ni seducción ni confianza. Es más genera burla. No puedes encandilar a alguien y pretender persuadirlo tras un largo camino de enumeración de virtudes (que ni siquiera se corresponden con el candidato). Por cierto, ¿qué significa ser “Relator”?. Podríamos definirlo como algo así: dícese de aquel que relata historias y/o cuentos. Coloquialmente: el que “te vende la moto”, que tiene labia y te cuela toda clase de “milongas”. Ahora sí que empezamos a estar apañados. Atención a lo que dice del protagonista su propio spot.
Ningún candidato enamora sus electores enviándole una lista de virtudes por televisión.
Este spot puede generar cualquier reacción de los electores, menos confianza. Los votantes no tienen por qué saber de comunicación. Aunque sí son capaces de percibir lo real y distinguirlo de lo falso.
Los testimoniales de este spot son premeditados y trabajados. No valen. Rubalcaba sí, delata: falsificación, guiones, ensayos y casting de tipos sociales/demográficos. Parecen estar hechos por una empresa de opinión pública, no por un artista, y mucho menos por un estratega.
Les daría la enhorabuena por encontrar tantos adjetivos con R. Pero no veo ningún motivo por el cual incite a cambiar de opinión y de repente te entren ganas de votarlos.
La verdad es que algunos adjetivos no me parecen adecuados creo que se han equivocado con adjetivos como relator y resurgido. Me pregunto si ya se daban por vencidos y esperan resurgir ¿de las cenizas?. Y tampoco queremos ni relatos ni cuentos así que tacharemos de poco efectiva esta campaña.
El spot de campaña del PSOE demuestra un optimismo autocomplaciente, las intenciones son buenas, pero no suficientes. Con la crisis actual, la ciudadanía no desea ver presentado al candidato como una estrella inteligente y eficaz sino argumentos por él mismo con ideas entendibles para todo el mundo de lo que se puede esperar de él y conseguir así una mayor confianza.
En mi opinión, la principal pega que tiene este spot es que resulta excesivamente complaciente de cara a aquellos ciudadanos de izquierda que dudan de su voto, y más aún para los ciudadanos indignados con la política económica del ejecutivo. La simpatía que pretenden transmitir, se puede interpretar como artificial o exagerada en relación a la realidad laboral del país.
Lo que está claro es que ganará quien sea capaz de levantar la fe de la ciudadanía y en este sentido, el PSOE lo tiene más difícil, ya que debe de dar razones para ganar confianza. Sin embargo, el PP cree no necesitar convencer, confía en que la crisis le hará ganar las elecciones sin apenas esforzarse.
Una cosa está clara y es que, a veces, no se sabe si es mejor elegir lo malo conocido o lo malo por conocer.
R de Rubalcaba sí. Pero bien podría ser también R de Rajoy. Y aún diría más, R de ridículo.
Sinceramente da la sensación que la agencia encargada del spot haya ido a buscar 24 adjetivos en el diccionario que empezasen por R para definir al candidato. Puede que en la época de ZP sí funcionase el juego de palabras pero creo que pasados unos años y con una nueva situación económica y de desagrado en la sociedad actual deberían tirar por otro lado.
Ahora hacen falta hechos y no eslóganes. Los candidatos deberían jugar menos con las palabras y más con argumentos que todos buscamos en un líder político así como de sinceridad, de seguridad y de experiencia.
No em sembla del tot malament l’espot, tot i que és molt repetitiu. És un anunci massa pesat en l’aspecte de que és massa monòton i no dóna cap canvi brusc que faci cridar l’atenció de l’espectador. Tot i que el punt a favor de Rubalcaba és que tot i que l’anunci sigui repetitiu deixa al candidat socialista molt bé, és a dir, que és un anunci que no es dedica a criticar, sino que es dedica a destacar els trets favorables d’un possible futur president d’Espanya. Tot i que també penso que s’haurien pogut exprimir una mica més el cap i ja posat explicar una mica més les propostes que presenta la candidatura.
El que ens aporta de nou és poca cosa, potser és una mica més original i atrevit que els altres, a la vegada que relaxat i proper, però aportar no ens aporta res de nou. Més aviat el que fa la campanya és resaltar els trets positius del candidat, que al cap i a la fi és el que vol escoltar el ciutadà que a les properes eleccions el votarà. El factor clau és tot l’espot, al final quan has escoltat tantes paraules i en sentit positiu et queda com un regust agradable que fa que el vegis com molt bona persona.
Per mi, trobo que l’adjectiu “resurgido” és com si tornes a aparèixer, ell tot i que sempre ha estat dins del partit ara a resorgit, però simplement pel fet de que ara és el principal candidat i se’l veu d’una altra manera.
Pel que fa el concepte de respresentatiu és obviament perquè representa el partit socialista i podrà representar a Espanya en un futur.
Nois/ies, cada dia esteu més inspirats, us felicito, hi ha molt a comentar i ho farem dimarts. També parlarem del que ha passat aquesta setmana a RTVE i que em va obligar a faltar a la classe de divendres. Estic preparant un post sobre això perquè crec que podrem extreure conclusions sobre el funcionament dels mitjans de comunicació, encara que aquesta vegada un dels protagonistes hagi estat jo mateix. Ens veiem dimarts!