Tornar a casa

Maryam Waleed va marxar d’Iraq amb la seva família. Van fugir de Qaraqosh perquè el Daesh va cremar la seva casa i els hi van treure totes les seves pertinences. Maryam tenia 10 anys i ha estat educada en la fe cristiana, un fenomen miraculós en un país de majoria musulmana on el terrorisme islamista ha arrasat amb tothom que no pensava com ells. Maryam diu que no sent odi cap als terroristes, diu que els perdona. I diu que vol tornar a casa. 

La setmana passada vaig assistir a un sopar conferència organitzat per la Fundació Pontifícia “Ayuda a la Iglesia Necesitada” i la delegació catalana de l’Ordre Constantiniana per recaptar fons per tots aquells cristians d’Iraq que, com la Maryam, volen tornar a casa. Cal reconstruir les seves cases, col·legis i esglésies destruïts pel Daesh. Un cop alliberada la zona, és el moment del retorn.

Varem sentir el testimoni del sacerdot iraquià Naeem Ayub Shosahndy, víctima del ISIS, i des de fa dos anys refugiat a la diòcesi d’Albacete. Escoltar aquest home va ser esfereïdor. Un germà assassinat pels terroristes, com molts dels seus fidels, la seva parròquia destruïda, va poder fugir després de perdonar als qui havien mort el seu germà. Un testimoni vivent de fe en les condicions més adverses en que es pot trobar un ésser humà. Va acabar la seva intervenció amb un debat amb el assistents i va resar el parenostre en arameu, la llengua que parlava Jesús de Natzaret.

Només volen tornar al seu país. El mateix que voldríem qualsevol de nosaltres. Necessiten ajuda exterior per reparar les seves cases i infraestructures. Les tres esglésies cristianes de la zona (catòlica, ortodoxa i caldea) han creat el Comitè de Reconstrucció de Nínive (ciutat bíblica) per aconseguir els fons necessaris per les tasques de rehabilitació. Només a Bashiqua, un dels pobles de la Plana de Nínive, els terroristes van destruir 50 cases, 195 van ser incendiades i 335 més, parcialment destruïdes. 

Són refugiats. Van fugir de Daesh, molts d’ells cap al Kurdistan iraquià, però volen tornar a casa, i necessiten la nostra ajuda.

Josep Manuel Silva

Advocat i periodista

Professor de Periodisme UAB

P.D. Per col·laborar:

http://www.ayudalesavolver.org

 

 

 

 

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt