Versions i original

 

Portada de Songs in The Key of Life
Portada de Songs in The Key of Life

Fa temps que tinc el cap (de fet fa molts anys ja vaig col·laborar en un programa de ràdio a Sabadell on fèiem un espai similar, com ara fan els de Rac1), una sèrie d’articles sobre el món de les versions en l’àmbit de la música. Hi ha gent que no suporta sentir una de les seves cançons preferides versionades per un altre artista. En canvi, hi ha “covers” que milloren en molt l’original. En fi, que sobre gustos ja sabeu que no ens posarem mai d’acord.

O sigui que dit i fet. Comencem amb un gran de la música i una de les estrelles de la Motown com Stevie Wonder (Stevland Hardaway és el seu nom real). Cec de naixement, va aconseguir el seu primer èxit amb només 13 anys (Fingertips) amb Marvin Gaye a la bateria.

L’any 1976 es publica l’extraordinari doble LP (i un EP com a extra) Songs in the Key of Life, per a molts un dels millors discos de la història, i sens dubte el millor de la seva carrera. Només va vendre… 10 milions d’exemplars!!!

Entre les cançons de l’àlbum trobem un tema tan conegut com Isn’t She Lovely? dedicat a la seva filla quan va néixer, o d’altres com I wish, Sir Duke o If it’s magic. Però una de les meves cançons preferides del disc és aquesta (ho sento, però al 76 encara no es feien videoclips):

 

Es tracta de “Pastime Paradise”, en efecte. Doncs bé, l’any 1995 els rapers Coolio i L.V. van publicar “Gangsta’s Paradise“, inspirada en la cançó del gran Stevie i que va formar part de la banda sonora de la pel·lícula “Mentes Peligrosas”, protagonitzada per Michelle Pfeiffer.

He descobert que hi ha molta gent jove que coneix aquesta cançó de Coolio premiada amb un Grammy, i en canvi no sap que l’original és de l’inimitable Stevie Wonder, nascut a Michigan i ara semi-retirat del negoci de la música. Tanmateix, per la gent de la nostra generació, aquell disc amb la portada vermella va marcar tota una època…

 Aquí teniu el rap, i vosaltres mateixos. Això sí, aquest videoclip te més de 30 milions de visites!!

 

 

 

 

 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top